Almanya'da Hükümetin Başarısız İnşaat Projeler Vatandaşa Pahalıya Mal Oluyor

Almanya'da Hükümetin Başarısız İnşaat Projeler Vatandaşa Pahalıya Mal Oluyor

Almanya'da federal hükümetin desteği ile yürütülen inşaat projeleri öngörüldüğünden daha fazla masrafa sebep oluyor. İmar Bakanlığı'nın basına yansıdığı bir raporuna göre 40 büyük projenin sadece 14'ü öngörüldüğü gibi tamamlanacak....

Almanya'da federal hükümetin desteği ile yürütülen inşaat projeleri öngörüldüğünden daha fazla masrafa sebep oluyor. İmar Bakanlığı'nın basına yansıdığı bir raporuna göre 40 büyük projenin sadece 14'ü öngörüldüğü gibi tamamlanacak. Diğer projelerdeki oluşan toplam masraf ise 1 milyar Euro'yu buluyor.

BER Havalimanı, Hamburg Elbe Filarmonyası veya yeni BND Binası gibi inşaat projeleri planlandığından daha fazla masrafa sebep olmasıyla tanınıyor. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal İmar ve Sosyal İşleri Bakanı Barbara Hendricks, kurum içi bir rapor hazırlatarak Federal Meclis'e sundu.

Bakanlığın bir sözcüsü yaptığı açıklamada tüm bu projelerin geçen yasama dönemine ait projeler olduğuna dikkat çekerek, Bakan Hendrick'in ek masraflar konusunda Federal Meclis'i zamanında bilgilendirmek ve şeffaflık sağlamak istediğini belirtti. Söz konusu rapora göre 40 büyük inşaat projesinden sadece 14'ünün öngörüldüğü gibi tamamlanması bekleniyor. Kalan projelerde ise ‘diğer maliyet riskleri' altında ek masraflar oluşması bekleniyor. Örneğin başkent Berlin'deki Unter den Linden Devlet Kütüphanesi'nin yenilenmesinin 406 milyon Euro'ya mal olması bekleniyordu. Ancak bu rakamın 442 milyon Euro'ya ulaşacağı öngörülüyor.

Robert-Koch Enstitüsü'nün inşaatı 100 milyon değil 170 milyon Euro'yu bulacak. Friedrich-Löffler Enstitüsü'nün Riems adasındaki yüksek güvenli bir laboratuvarının imar giderleri hep yükseldiği için Federal Meclis yedi kez yeni bütçe ayırmak zorunda kaldı. Bu laboratuvarın inşaat giderleri 150 milyon değil, 340 milyon Euro'yu bulacak. Tüm ek giderler toplandığında ise toplam bir milyar Euro ile bu projeler vatandaşa daha pahalıya mal olmuş oluyor.

Federal Meclis'e gönderilen raporda Bakan Hendricks, bazı imar projelerinde personel sayısının azaltılması ve altyapının yetersizliği ‘kısmen yetersiz görevlerin yerine getirilmesine' sebep olduğunu dile getiriyor. Yeşiller partili Federal Meclis Üyesi Lisa Paus ise Spiegel'e yaptığı açıklamada, “Kamu sektörü bir tarafta personelde tasarruf yapması, ancak diğer tarafta kötü planlama ve kontrolden dolayı imar projelerde sürekli milyon ve milyarlara vergi paralarını kaybetmesinin hiç bir faydası yok.” eleştirisinde bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.