'Almanya’da Büyümüş Nesil Hem Türkiye Hem Almanya İçin Fırsat'

'Almanya’da Büyümüş Nesil Hem Türkiye Hem Almanya İçin Fırsat'

2014 Türk-Alman Bilim Yılı’nın açılışında konuşan Federal Bilim Bakanı Prof. JohannaWanka, Almanya’da yetişen iki dili ve iki kültürü tanıyan neslin hem Türkiye, hem de Almanya için önemli fırsatlar oluşturduğunu söyledi.

2014 Türk-Alman Bilim Yılı’nın açılışında konuşan Federal Bilim Bakanı Prof. JohannaWanka, Almanya’da yetişen iki dili ve iki kültürü tanıyan neslin hem Türkiye, hem de Almanya için önemli fırsatlar oluşturduğunu söyledi. Türkiye Bilim Bakanı Fikri Işık da, iki ülkenin işbirliğine yeni bir boyut kazandıracaklarını belirtti.

Almanya ile Türkiye arasındaki bilim ve araştırma işbirliğini geliştirmek için ilan edilen 2014 Türk-Alman Bilim Yılı’nın açılışı gerçekleştirildi. Alman Bakan JohannaWanka ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreninde bilim ve araştırma işbirliğini kapsayan anlaşmalara imza atıldı. Törende konuşan Federal Bilim Bakanı Wanka, "Eğitim ve bilim alanındaki köklü işbirliği Almanya ve Türkiye’yi birbirine bağlıyor. Bu işbirliği ortak bilim yılı için önemli bir fırsat." dedi.

Bilimin sınır tanımadığını, iletişim ağlarının, bilimin can damarını oluşturduğunu söyleyen Wanka, "İşbirliğimizi daha da yoğunlaştırmak ve yeni işbirlikleri oluşturmak istiyoruz." ifadelerini kullandı. Almanya’da 3 milyondan fazla Türk’ün yaşadığını söyleyen Alman bakan, "İki kültürü de özümsemiş ve birden fazla dil bilen insanların yeteneklerinin değerini biliyoruz. İyi eğitim almış bu gençlerimizden her iki ülkenin yeni nesil bilim insanlarından ve kendilerini kanıtlamış uzmanlardan oluşan bu potansiyel, gerek Türkiye ve gerekse Almanya için önemli fırsatlar oluşturmaktadır." şeklinde konuştu. Wanka, İstanbul’da açılan Türk-Alman Üniversitesi’nin de iki ülkenin eğitim işbirliğinin temelini oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye Bilim Bakanı Fikri Işık ise hedeflerinin iki ülke arasındaki işbirliğini üst seviyelere çıkarmak olduğunu söyledi. Türkiye ve Almanya arasında uzun yıllara dayanan diplomasi geleneği olduğunu söyleyen Bakan Işık, 'Türk-Alman Bilim Yılı' nedeniyle ilişkilere yeni bir boyut ve derinlik kazandıracaklarını belirtti. Üç milyon Türk’ün Almanya’da yaşadığını ve her yıl beş milyon Alman’ın Türkiye’de tatil yaptığını hatırlatan Bakan Işık, Bilim Yılı ile ilişkileri daha da güçlendireceklerini kaydetti.

‘Bilim Ulusları Birbirine Bağlar’ sloganıyla açılan Türk-Alman Bilim Yılı’nda ana konuları; iletişim, nano ve biyoteknolojiler, yenilenebilir enerji teşkil edecek. Bunların yanı sıra küresel değişimle ortaya çıkan zorluklar, beşeri ve sosyal bilimlere kadar uzanan geniş bir yelpazede yer alan geleceğe dönük konulara da etkinliklerde ağırlık verilecek. Bu çerçevede bir yıl boyunca Almanya ve Türkiye’de çok sayıda konferans ve özel etkinlikler düzenlenecek.

Alman Yüksek Okul Rektörleri Konferansı işbirliği ile Alman yüksekokullarında ‘Türkiye Haftaları’ organize edilecek. Bu bağlamda öğrenciler ve genç bilim adamları Türkiye ile işbirliği imkânları, yükseköğrenim ve araştırma imkânları hakkında bilgilendirilecek. Bilim Yılı’nda ayrıca iki ülkenin bilim bakanlıkları, fikir yarışması düzenleyecek. Almanya, altısı beşeri ve sosyal bilimler dalında, dördü anahtar teknolojiler ve üçü küresel dönüşüm dalında olmak üzere toplam on üç projeyi destekleyecek. Almanya’nın açtığı ikinci yarışmanın başvuru süresi 30 Nisan 2014 tarihine kadar sürecek.

Bilim Yılı açılışı, Alman ve Türk bilim ve araştırma kurum ve kuruluşlarından, yüksekokullardan ve işletmelerden 500 kadar üst düzey temsilcinin katılımıyla gerçekleşti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.