Almanya'da Ab Karşıtlarının Seçim Başarısı Merkez Partilere Korku Saldı

Almanya'da Ab Karşıtlarının Seçim Başarısı Merkez Partilere Korku Saldı

Saksonya Eyalet Meclisi seçimlerine damgasını vuran Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’den (CDU) yaklaşık 33 bin, Hür Demokrat Parti’den (FDP) ise 18 bin civarında oy kaptı.AfD’nin iki hafta sonra sandık...

Saksonya Eyalet Meclisi seçimlerine damgasını vuran Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’den (CDU) yaklaşık 33 bin, Hür Demokrat Parti’den (FDP) ise 18 bin civarında oy kaptı.

AfD’nin iki hafta sonra sandık başına gidilecek Brandenburg ve Thüringen’de de benzeri başarıya imza atmak istemesi özellikle CDU ve FDP'yi endişelendiriyor.

CDU genel merkezinde bu gelişme ile ilgili yorum yapılmaktan kaçınılıyor. Saksonya Başbakanı Stanislaw Tillich, AfD’yi ‘popülist ve protestocuların’ partisi diye tanımlamış ve önümüzdeki bir-iki yıl içinde kendiliğinden feshedileceğinden bahsetmişti. Ancak bu partinin ciddiye alınması ve oluşan duruma çare üretilmesini isteyen CDU’luların sayısı artıyor.

CDU lideri ve Başbakan Angela Merkel Saksonya seçimlerinden sonra AfD’nin başarısının ‘protesto’dan kaynaklandığını, buna vatandaşlara yönelerek, onların eleştirdiği konulara çözüm sunarak karşı konulabileceğini ifade etti.

AfD’nin giderek güçlenmesi ise en çok CDU’nun zararına olacağı konusunda uzmanlar hemfikir.

Saksonya seçimlerinin ortaya koyduğu diğer bir gelişme ise CDU’nun FDP’den oylarını geri alması oldu. CDU 2009’daki seçimlerde Liberallere 34 bin oy kaptırmıştı. Bu seçimlerde ise 20 bin oyu geri aldı. Bu bakımdan 14 Eylül’de seçimler yapılacak Brandenburg ve Thüringen eyaletlerinde bu iki parti her bir oy için mücadele verecek.

Seçime katılım oranı yüzde 49,2 olan Saksonya’da gibi vatandaşların çoğunluğu diğer eyaletlerde de sandık başına gitmezse AfD’nin aldığı her bir oyun değeri yükselmiş olacak.

CDU ayrıca FDP’ye hiçbir oyunu verme niyetinde değil. Thüringen teşkilatının genel sekreteri Mario Voigt, bu eyalette FDP’nin meclise girme herhangi şansı olmadığını, onlara verilecek oyların boşa gideceğini ifade etmesi dikkat çekti.

Voigt, Thüringer Allgemeine’ye yaptığı açıklamada Liberallere oy vermeyi düşünenleri kendilerine çekmeye çalıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.