Alman Televizyonunun Yayın Kuruluna Müslüman Bilirkişi Geliyor

Alman Televizyonunun Yayın Kuruluna Müslüman Bilirkişi Geliyor

Almanya'da her hanenin ödemek zorunda olduğu radyo televizyon ücretiyle ayakta duran Batı Almanya Radyo ve Televizyonu (WDR), yayın kurulunda Müslüman bilirkişi bulundurmaya hazırlanıyor.

Almanya'da her hanenin ödemek zorunda olduğu radyo televizyon ücretiyle ayakta duran Batı Almanya Radyo ve Televizyonu (WDR), yayın kurulunda Müslüman bilirkişi bulundurmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki sene WDR Yasası değiştirildiği takdirde Müslüman kuruluşların kendi aralarında seçtiği yahut tavsiye ettiği bir temsilci devlet televizyonunda Müslümanların hassasiyetlerini gözetme imkanı bulacak.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclisi’nde Sosyal Demokratlar ve Yeşiller grubu, yakın bir zamanda WDR’in radyo ve televizyon yayını kurulu bünyesinde Müslümanları temsil eden birinin yer alacağını savundu. Bu şekilde medya alanında İslamiyet’in Hristiyanlık ve Yahudilik ile aynı derecede ele alınması sağlanacak. KRV Medya Bakanlığı 2014 yılında WDR Yasası’nı yenileyerek sivil toplum kuruluşlarının WDR bünyesindeki radyo ve televizyon yayın kuruluna tavsiyelerde bulunabilmelerinin yolu açılacak. KRV koalisyonunda etkili olan siyasiler bu konuda bir adım ileride ve kurulda Müslümanlara yer ayrılmasının, Hıristiyan olmayanlara saygı göstermek adına hükümetin ana temellerinden biri olduğu konusunda hemfikir.

KRV koalisyonu bu konuda öncü olan Bremen eyaletini örnek alıyor. Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde WDR konumunda olan Südwestrundfunk’un (SWR) radyo ve televizyon yayını kuruluna bir Müslüman’ı almış olması WDR’ye de ilham kaynağı olacak. Kuzey Ren Vestfalya hükümeti bu girişimi gerçekleştiren ikinci eyalet olma konusunda arzulu. Bremen ve Hamburg’ta 2012 yılında Eyalet Medya Kurulu’na alınan Müslüman temsilciler sadece özel yayın grupları için önemli, fakat devlet kanallarının içeriğine müdahale edemiyor. Hamburg şimdilerde NDR’nin radyo ve televizyon yayını kuruluna bir Müslüman’ın alınabileceği vaadinde bulunuyor.

WDR seçeceği kişiyi tayin ederken önce İslami kuruluşların kendi aralarında bir kişi hakkında uzlaşması beklenecek. Bu kuruluşlar belli bir kişi hakkında ortak fikre varamadıkları takdirde her kurum bir kişiyi tavsiye edecek. Bu önerilen kişilerden biri SWR için seçilen temsilcide olduğu gibi mecliste kurulacak bir grup tarafından müzakere sonucunda seçilecek. WDR yasasının 2014’te düzenlemesi yapıldıktan sonra ise en geç 2015 yılında WDR içerisinde de Müslüman bir temsilci İslami konularda bilirkişi olarak görev yapacak.

Yıllardır programları ve haberlerinde Müslümanlığı taraflı bir şekilde yansıtarak yoğun bir Müslüman nüfusa sahip bölgede memnuniyetsizliğe yol açan WDR’deki bu değişiklik haberi halkı da umutlandırdı. Öğretmenlik okuyan Hamza B., “WDR gibi önemli kanallarda bugüne dek istediğimizi tabloyu bulamadık. İslamiyet bu kanallarda ve yayın organlarında genelde kötü gösterildi. Bu gelişmenin İslamiyet’e karşı daha hassas davranılmasını sağlayacağından ümitliyim.” dedi. Yine bir üniversite öğrencisi Remscheidlı Sadık Osman Bayrak, WDR’nin böyle bir adım atmasını önemli bulduğunu, fakat bir kişinin yetersiz olduğunu düşündüğünü söyleyerek ekledi: “Bir kişiyi sırf aldık demek için almamaları gerekir. Ama yine de olumlu bir adım.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.