Alman Muhafazakarlar, Çifte Vatandaşlık Fikrine Alışamadı

Alman Muhafazakarlar, Çifte Vatandaşlık Fikrine Alışamadı

Alman Federal Meclisi'nde bu hafta muhalefet partilerinin önerileri üzerine çifte vatandaşlık ve opsiyon modelinin kaldırılması konusu ele alındı.

Alman Federal Meclisi'nde bu hafta muhalefet partilerinin önerileri üzerine çifte vatandaşlık ve opsiyon modelinin kaldırılması konusu ele alındı. Seçim öncesi çifte vatandaşlık talep eden Sosyal Demokrat Parti (SPD) Büyük Koalisyon Anlaşması’na sadık kalarak yasa önerilerine karşı oy kullandı. Birlik Partililer tarafından ise Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurtdışındaki Türklerle ilgili politikalarına dikkat çekildi ve çifte vatandaş olanların aidiyet ve sadakat sorunu yaşayabilecekleri öne sürüldü.

Hükümet ortakları Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), Büyük Koalisyon Anlaşması’nda opsiyon modelinin kaldırılması, bu modele maruz kalanların da çifte vatandaş olabilmelerini kararlaştırmıştı. Hükümet konuyla ilgili bir yasa taslağı üzerinde çalışmalarını sürdürürken, Federal Meclis’teki muhalefet Sol Parti ve Yeşiller/ Birlik 90 partileri opsiyon modelinin kaldırılması ve çifte vatandaşlığın herkese mümkün kılınmasıyla ilgili yasa taslakları sundu.

Bu hafta içinde parlamentoda ele alınan bu yasa taslaklarının kabul edilmesi için küçük azınlık konumundaki muhalefetin oyları yeterli olmadı. 22 Eylül’deki seçimlerden önce herkese çifte vatandaşlık talep eden SPD ise Büyük Koalisyon Anlaşması’na sadık kalarak muhalefetin yasa taslaklarına karşı oy kullandı.

Söz konusu yasa taslakların ele alındığı oturumda CDU’lu Helmut Brand’ın, hâlâ opsiyon modelinin ne kadar yararlı olduğunu söylemesi dikkat çekti. Çifte vatandaşlığın ülkeye sadakat ve bağlılık konusunda sorunlara yer açabileceğini savunan Brand, Türkiye’de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kurulduğunu, bu kurumla ülke dışındaki, Almanya’daki Türklere nüfuz edilmeye çalışıldığını söyledi.

Federal Hükümet'in verilerine göre opsiyon modelinden dolayı bu yıl 248 kişi Alman vatandaşlığını kaybetti. Yeşiller Partili Volker Beck ise yabancılar dairesinde aynı akıbeti bekleyen 5 bin kişinin dosyasının bulunduğunu söyledi. Yeşiller, bundan dolayı opsiyon modelinin kaldırılmasıyla ilgili yasa yürürlüğe girmeden iki vatandaşlık arasında seçim yapmak zorunda olanlara yönelik Bremen’de uygulanan yönteme benzer adım atılmasını talep etti. Bremen ve Hamburg’da 23 yaşına girenlerin iki vatandaşlık arasından birini tercih etmek zorunda kalmamaları kararlaştırılmıştı. Böylece federal düzeyde yasa çıkana kadar opsiyon modeli de bu şehirlerde uygulamadan kaldırılmış oldu.

Sol Parti ve Yeşiller ayrıca opsiyon modelinden dolayı Alman vatandaşlığını kaybedenlerin bürokratik engel çıkarılmadan ve ücret talep edilmeden vatandaşlığa geri alınmasını talep etti.

Hükümet ortağı SPD’den Rüdiger Veit ise herkese çifte vatandaşlık istediklerini, ancak Birlik Partileri ile yaptıkları ‘zorunlu evlilik’ten dolayı şimdilik opsiyon modelinin kaldırılmasıyla yetindiklerini söyledi. Veit, ortaklarını bu konuda ikna etmeye yönelik çalışmalarını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi. Şu an 21 yaşına girmemiş gençlere seslenen Veit, yürürlükte olan yasanın geçerli olduğundan çifte vatandaşlıklarını kaybetmemeleri için yabancılar dairesine bir dilekçe yazmalarını önerdi.

Federal Hükümet önümüzdeki haftalarda opsiyon modelinin kaldırılmasıyla ilgili yasa taslağını tamamlamak, daha sonra bu taslağı meclise sunmak istiyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.