Alman Meclisi, Eurohawk Fiyaskosunu Sorguluyor

Alman Meclisi, Eurohawk Fiyaskosunu Sorguluyor

Alman Federal Meclisi Euro-Hawk Araştırma Komisyonu dün ilk tanıkların ifadesini aldı.

Alman Federal Meclisi Euro-Hawk Araştırma Komisyonu dün ilk tanıkların ifadesini aldı. Komisyonun ilk şahidi Alman Ordusu eski Genel Müfettişi General Wolfgang Schneiderhahn, insansız hava aracıyla ilgili sorunların baştan beri bilindiğini, ancak bunların çözülebilirliğinden kimsenin şüphesi olmadığını belirtti. Komisyon, 6 oturumda 19 tanığın ifadesini alarak nihai raporu Eylül’ün başında sunmayı hedefliyor.

Alman parlamentosunda insansız hava aracı projesi ‘Euro Hawk’da muhtemel hata ve ihmallerin ve 500 milyon Euro’dan fazla yatırımın boşa gitmesinin sebeplerini araştırmak için kurulan özel komisyon işbaşı yaptı.

Altı oturumda iki eski ve şimdiki savunma bakanları dahil 19 tanığı dinlemeyi hedefleyen komisyonun ilk şahidi Alman Ordusu’nda 2002-2009 yılları arasında genel müfettiş olarak görev yapan General Wolfgang Schneiderhahn oldu. Euro-Hawk’la ilgili sorunların tasarım aşamasında da bilindiğini kabul eden Schneiderhahn, ancak projenin katılımcıları tarafından çözülebilir olarak görüldüğünü aktardı. Schneiderhahn, “O anda bize herhangi bir şekilde ‘hayır’ diyen kimse yoktu” diyerek bundan dolayı ‘doğum kusurları’ndan söz edilemeyeceğini vurguladı.

Komisyonun dünkü oturumdan ayrıca insansız hava aracı projesinin temelinin atıldığı 2001 yılında Savunma Bakanı olan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Rudolf Scharping ile Euro-Hawk projesinin imzalandığı 2007 yılında bakanlığı yöneten Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Franz Josef Jung’un ifadeleri alındı.

Euro-Hawk Komisyonu, hükümetin attığı adımların hukuk, bütçe, askeri ve siyasi bakımdan taraflar arasında yapılan anlaşmalarla ilgili olarak araştırmakla görevlendirilmişti. Euro-Hawk projesinin ortakları Amerikalı Northrop Grumman ve Avrupa Hava Savunma ve Uzay Şirketi EADS’nin yan kuruluşu Cassidian’ın yetkilileri de komisyona ifade verecek. Şimdiki Savunma Bakanı Thomas de Maiziere’nin (CDU) ise komisyonun son oturumunu yaptığı 31 Temmuz’da soruları cevaplaması bekleniyor.

Euro Hawk adı verilen projenin toplamda 4 adet insansız hava aracından oluşması, son teknolojiyle donatılacak araçların Alman ordusunun görev yaptığı yerlerde kullanılması ve projenin toplam maliyetinin ise 1,2 milyar Euro’yu bulması bekleniyordu. Ancak şimdiye kadar 500 milyon Euro’dan fazla yatırım yapılan bu proje Bakan de Maiziere tarafından 10 Mayıs’ta durdurulmuş, gerekçe olarak ise uyarı sistemi olmadığı için Avrupa hava sahasında uçma izni alamayacağı, bu sistemi entegre etmenin çok pahalıya mal olacağı gösterilmişti.

Euro-Hawk projesinin başarısızlıkla sonuçlanması, 22 Eylül’deki genel seçimlerden önce seçim kampanyası konularından biri oldu. Bundan dolayı hükümetteki partiler eski Sosyal Demokrat Partili (SPD) bakanların da ifadesinin alınmasını istedi. Ancak eleştirilerin hedefinde ise şimdiki Savunma Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) var. Bakan de Maiziere, sorunlardan geç haberdar olduğunu, bunları gidermenin çok pahalıya mal olacağından dolayı projeyi iptal etme kararı aldığını açıklamıştı.

SPD savunma politikaları uzmanı Rainer Arnold, 688 milyon Euro’nun zayi olduğunu dile getirerek de Maiziere’nin istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Alman Ordusu eski Genel Müfettişi General Harald Kujat ise Rheinische Post’a yaptığı açıklamada, komisyonun sadece Bakan de Maiziere’nin üzerine yoğunlaşmasının yanlış olacağını, ‘6 yılda Euro Hawk’la ilgili sorunlar niye çözülemedi?’ sorusunun cevaplanması gerektiğini kaydetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.