Aliya'nın derdi; Müslüman dünyasıydı”

Aliya'nın derdi; Müslüman dünyasıydı”

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde Bosna Hersek’in Bilge Lideri Aliya İzzetbegoviç’i anlatan Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın, “Aliya İzzetbegoviçin tüm derdi İslam dünyasıydı” dedi

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde, Bosna Hersek’in Özgürlük Mücadelecisi ve İslam Düşünürü Lideri Aliya İzzetbegoviç’in hayatı, fikir ve düşünceleri anlatıldı. NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın, “Aliya İzzetbegoviç’in tüm derdi İslam dünyasıydı. Tam bir ümmetçi bakış açısıyla tüm Müslüman dünyanın derdini dert edinmiş birisiydi. Aliya İzzetbegoviç, Bosna Hersek’te siyasetçi olarak algılanıyor, düşüncesi ise pek bilinmiyor” dedi. Genç Müslümanlar Teşkilatı tarafından 60’lı yılların sonuna doğru çıkan ve halen çıkmaya devam eden Takvim dergisinde yazılar yazan İzzetbegoviç’in, “İslam Deklarasyonu” adlı eserini kaleme aldığını ve bu eserden dolayı mahkûm olduğunu dile getiren Akın, “Doğu ve Batı Arasında İslam” adlı eserinin 1984’de Amerika’da yayımlandığını ve altı yıl hapis yattıktan sonra Yugoslavya’nın dağılmaya başladığı yıllarda hapisten çıkan Aliya İzzetbegoviç’in, kurduğu Demokratik Hareket Partisi’nin 91 seçimlerinde birinci olduğunu, koalisyon sonucunda Cumhurbaşkanı seçildiğini de anlattı.

BOSNA HERSEK’TE TÜRK “MÜSLÜMAN” DEMEK

Bosna Hersek’in nüfusunun yüzde 40’ının Boşnak, yüzde 30’unun Sırp ve %20’sinin Hırvatlardan oluştuğunu kaydeden Akın, bir köyde cami ve kilisenin yan yana, müslüman ve hıristiyanın da birlikte yaşadığını söyledi. Akın, “Boşnak’lar, Sırp ve Hırvatlar tarafından Osmanlı’ya referansla orada “Türk” olarak adlandırılıyorlar. Türk orada ‘Müslüman’la aynı kullanılıyor” dedi. Akın, şunları dile getirdi: “Bosna Savaşı’nda Aliya İzzetbegoviç gerçekten onurlu bir mücadele verdi. İnandığı ahlâkî ilkeleri savaş gibi olağanüstü bir durumda bile yaşamaya gayret etti. Bu anlamda da İzzetbegoviç takdir edilecek birisi. Savaş sırasında yaptığı konuşmaları, yazdığı metinleri okuduğumuz zaman; Allah’a tam güvenen bir teslimiyet söz konusu. Kendisi de bunu “Bosna Mucizesi” diye adlandırıyor. Cephede kazanılan savaşı masa başında arzu edilen bir şekilde sonuçlandırmadılar.” 1998 yılında tekrar cumhurbaşkanı olarak seçilen Aliya İzzetbegoviç, 2000 yılında görevinden sağlık sorunları sebebiyle istifa ettiğini kaydeden Akın, “Aliya İzzetbegoviç 2000 yılında Konya’ya gelerek kendi adına yapılan cadde ile caminin açılışını yapmıştı. Ailesiyle mütevazı bir hayat süren İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003 tarihinde rahmetli oldu. Meram Uluslararası Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbetin sonunda Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın’a, derneğin teşekkür plaketini HİSDER Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar Prof. Dr. Mikail Bayram’la birlikte takdim etti.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.