Konyalılara 50 kilometre uzunluğunda fay hattı uyarısı! 7 büyüklüğünde deprem olabilir

Konyalılara 50 kilometre uzunluğunda fay hattı uyarısı! 7 büyüklüğünde deprem olabilir

Konya'da geçtiğimiz gün gece saatlerinde yaşanan deprem paniğe neden oldu. Konyalılara 50 kilometre uzunluğunda fay hattı uyarısı yapıldı. Tüm riskler hesaplandığında Konya'da 7 büyüklüğünde deprem olabileceği söylendi.

Konya’da 2 Ekim gecesi saat 00.54’te 4 saniye süren ancak büyük korku yaşatan bir deprem meydana geldi. Depremin etkisiyle birçok Konyalı paniğe kapılarak, yatağından fırladı. “Deprem olmaz, bu konuda çok güvenilir bir şehiriz” denilen Konya'da böyle bir depremin yaşanması, bu düşüncenin yanlışlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, her açıklamasında Konya’da 6,5 büyüklüğünde deprem üretebilecek fay hatlarının olduğuna dikkat çekerken, inşaat mühendisleri de 1999 öncesi yapılan binaların fazla olduğunu, bu binaların en kısa sürede denetlenmesi gerektiğini dile getiriyor.

4-1.jpg

BAZI KONYALILAR BULUNDUĞU BİNAYI TERK ETTİ!

Konya’daki deprem, kısa sürede sosyal medyada en çok konuşulan konular arasında yer alırken, ilgili birimlere depremle ilgili herhangi olumsuz bir geri dönüş olmadı. Deprem sonrası bazı Konyalılar, yaşadıkları korkudan dolayı bulundukları binayı terk etti. Geceyi korkusundan dolayı arabasında geçirenlerin olduğu ifade edildi. Yine öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler de depremin korkusuyla yurdun bahçesine indi. Öğrenciler, bir süre bahçede beklemek zorunda kaldı.

deprem-1.webp

BÜYÜKLÜĞÜ 3,6 DERİNLİĞİ İSE 4,2 KİLOMETRE!

AFAD, depremin merkez üssünün Selçuklu/Sarıcalar olduğunu, depremin büyüklüğünün 3,6, derinliğinin ise 4,2 kilometre olduğunu belirtti. AFAD’ın verilerine göre şiddetli depremden yarım saat önce Konya’da iki artçı deprem meydana geldi. Deprem sonrasında da birkaç artçı sarsıntı yaşandı.

ALTAY DEPREM SONRASI PAYLAŞIM YAPTI

Depremin ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Altay, paylaşımında şunları belirtti: “Şehrimizde deprem sarsıntısı hisseden tüm hemşehrilerime geçmiş olsun. Uyarı ve bilgilendirmeleri AFAD ve AKOM dan takip edelim. Allah hepimizi afetlerden muhafaza etsin” dedi.

KONYA'DA RİSK OLUŞTURACAK BİNALAR ACİLEN DENETLENMELİ

KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi, İnşaat Mühendisi Doç. Dr. Süleyman Kamil Akın, depremin yine kendini hatırlattığını dile getirdi. “Konya'da deprem olmaz” düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayan Akın, “Önemli olan bina güvenliği” dedi.

4-3-suleyman-kamil-akin.jpg

'Yıkıma neden olacak binalar var mı' sorusu üzerine düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Akın, “Riskli binaların ortaya çıkarılması gerekiyor. Bina yüksekliği, zemin parametreleri, insanların o bölgedeki yaşam miktarı göz önüne alınmalı ve buna göre çalışma yapılmalı. Acilen risk oluşturabilecek binalar kontrol edilmeli. Performans analizleriyle birlikte yeterli donanıma sahip olmayan binalar muhakkak güçlendirilmeli. Bu uygulama, ortaya çıkması muhtemel bir felaketin önüne geçebilir. Ayrıca binaların 5 yılda bir denetlenmesi gerekir. Yapıya sonradan müdahale olup olmadığına bakılmalı. Yeni yapılacak binalar ise muhakkak akrediteli ve tam zamanlı şantiye şefleri gözetiminde yapılmalı. Tekrardan Konya'ya geçmiş olsun” şeklinde konuştu.

KONYA'DA BÜYÜK DEPREMLER ÜRETEBİLECEK FAYLAR VAR!

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren ise şunları söyledi: “Deprem sonrasında 2,0'den küçük iki deprem oluştu. Deprem öncesinde de aynı şekilde iki deprem meydana geldi. Son deprem, geçen yıl 1 Ağustos'ta 5,1 büyüklüğündeki Sarıcalar depreminin olduğu yerde gerçekleşti. 1 Ağustos 2023 depreminden sonra bu hat üzerinde küçük depremler belirli bir müddet devam etti ve sonrasında da kesildi.

4-4-yasar-eren.jpg

Ana merkeze geçen yılki depremi alırsak, son depremi artçı olarak değerlendirebiliriz. Bu deprem, Konya fay zonunun henüz Türkiye diri fay haritasında yer almayan Sarıcalar morfolojik segmenti üzerinde oluştu. Konuştuğumuz fay, yaklaşık 20-25 kilometre uzunluğunda, 2-3 kilometre genişliğinde, eğim atımlı normal bir fay zonu şeklindedir. Konya il merkezi, yıkıcı depremlerden etkilenme sıklığı açısından Türkiye'nin en güvenilen yerlerinden biridir ancak bu 'Konya'da hiçbir zaman deprem olmaz' anlamına da gelmez. 2009, 2023 yıllarında oluşan depremlerle, Konya il merkezinin yakın civardaki faylardan etkilenme riskinin olduğunu ortaya çıkmıştır. Konya il merkezi için potansiyel açıdan iki tehdit söz konusu. Konya il merkezinin içinde yer aldığı Konya Ovası'nın kenarlarını sınırlayan faylar var. Bunlar batıdan Konya fay zonu, doğudan Divanlar fayı, kuzeyden ise Karaömerler fayı. 2009 ve 2023 yıllarındaki depremlerin kaynağını Konya fay zonu oluşturdu. Bu fay hattı yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda. Bu fayın 6 veya 6,5 büyüklüğünde deprem oluşturma potansiyeli bulunuyor. Ayrıca Akşehir fay zonunda 6-6,5 büyüklüğüne varan depremler oldu. Konya il merkezinde de hissedildi bu depremler. Tuz Gölü fay zonunda da yaklaşık 7 büyüklüğünde deprem oluşturma potansiyeli var. Bir diğeri de Ecemiş fay zonudur. Konya il merkezi alüvyal bir zemin üzerinde olduğu için ifade ettiğimiz noktalarda meydana gelecek bir deprem şehir merkezini de olumsuz etkileyecektir. Konya'nın 6-6,5 büyüklüğündeki bir depreme hazırlıklı olarak yapılaşması gerekir.”

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum