Akaryakıta indirim tabelalarına inanmayın!

Akaryakıta indirim tabelalarına inanmayın!

Akaryakıta indirim tabelalarını zaman zaman belki siz de görüyorsunuz ama dikkat edin! Son günlerde akaryakıt fiyatları için bazı istasyonlar indirim hilesine başvuruyor. Uzmanlar ise ilk kez konuştu.

Otomobil sürücülerini yakından ilgilendiren akaryakıt fiyatları son günlerde hile ile gündeme geldi. Son günlerde yetkili kurumlar tarafından akaryakıta indirim haberleri gelmişti ama Eşel Mobil Sistemi (Hareketli ölçek) gereği akaryakıta gelen indirimler fiyatlara etki yapmamıştı.

AKARYAKITA İNDİRİM OYUNUNA CEZALAR YOLDA

Otomobil sürücüleri akaryakıt fiyatlarına gelen indirimleri yakından takip ederken bu durumun farkında olan bazı akaryakıt istasyonları hileli afişlerle sürücüleri aldatıyor. Şimdi ise ucuz veya indirimli akaryakıt oyununa başvuran bayilere büyük cezalar yolda. Konuyla ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) geçtiğimiz günler inceleme başlatarak konuya müdahale etti. Bazı akaryakıt istasyonlarının fiyat tabelalarına yönelik incelemesine EPGİS, TAGBİS ve PETDER’den destek geldi. Uzman isimler akaryakıta indirim oyununu değerlendirdi.

AKARYAKITA İNDİRİM OYUNU BÖYLE UYGULANIYOR!

Öncelikle akaryakıt fiyatları için yapılan hileden özetle bahsedelim...

Yolda gidiyorsunuz, tabelada akaryakıt fiyatları gördünüz. Tabelada normalde 7,60 olan 7,80 olan misa veriyorum benzinin fiyatı 7,27 - 7,10 - 6,99. Hemen arabayı sağa çektiğiniz, girdiniz akaryakıt istasyonuna doldur fulle dediniz fişi elinize aldınız 7,60. Hani 6,99’du? Orası işte bir önceki ayın tabelası, değiştirmedik ya da fiyatlar güncellendi gibi cevaplarla karşılaşabilirsiniz.

Akaryakıt istasyonlarında böyle bir tabela oyunu başlatılmış durumda. Tabelada daha ucuz fiyat yazarak içerideki fiyattan satış yapılıyor diye şikayetler geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da hemen konuya el attı. Bir inceleme başlattı, yanıltmaya çalışan akaryakıt istasyonlarını tespit edilmek için özel bir ekip kuruldu.

Akaryakıt istasyonlarının tabela oyunu bir bakıma bozuldu. Tabelada ucuz fiyatı gösterip sürücülere daha yüksek fiyattan motorin satan istasyonlara inceleme başlatıldı. Düşük fiyata inanıp içeri giren sürücüler daha yüksek fiyatlardan motorin satın alıyor. İtiraz ettiklerinde ise düşük fiyatın 100 litre ve üzeri satışlarda geçerli olduğu savunmasıyla karşılaşılıyor. Ucuz fiyat, 100 litre motorin alımında geçerli. Oysa otomobillerin deposu en fazla 50 ile 60 litre kapasiteli ancak tabeladaki ucuz akaryakıt algısı nedeniyle istasyona kamyondan çok otomobil geliyor.

İstasyonlar bunu daha büyük araçların gelmesi için yaptıklarını iddia ediyor. Ancak küçük araç sürücüleri mağdur oluyor. Benzer şikayetler artınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK harekete geçti. Göz göre tüketicileri kandırarak haksız kazanç elde etme girişimlerine inceleme başlatılmıştı. Tavsiye edilen fiyatın üzerinde satış yapan istasyonlar 735 bin TL'ye kadar idari para cezası ödeyecek. Ayrıca tabela uyanığı bayilere aynı hatayı tekrar etmeleri halinde 2 ay kapatma cezası verilecek.

AKARYAKIT PİYASASININ YÖNETİCİLERİ KONUŞTU!

Enerji piyasasının bazı temsilcileri ise akaryakıta indirim hilesine başvuran istasyonlara tepkili. EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, bu tür uygulamalara karşı olduklarını belirterek, “Tüketicimizin bu şekilde yanıltılması sektörümüzdeki ticaretin güvenilirliğini zedeler. Düzenleyici kurumumuzun başlattığı incelemeyi destekliyor, biz de sendika olarak ilgili firmalarımızla görüşerek bu tür olayların tekrar yaşanmaması adına gerekli girişimleri gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Akaryakıt fiyatları oyununa bir tepki de TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar’dan geldi.  TABGİS Başkanı Zülfikar, “Yıllar boyunca haksız rekabete neden olan bu sorunla ilgili denetlemelerin çok daha önce yapılmasını temenni ederdik. Ancak yine de EPDK’nın konuyu incelemeye almasından dolayı son derece memnun olduğumuzu belirtmek isterim.” diye konuştu.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) tarafından yapılan açıklamada EPDK’nin incelemesine destek verdikleri belirtildi. Dernek açıklamasında, “Akaryakıt dağıtım şirketleri olarak, sektörümüzde tüketicileri yanıltan, zarara sokan ve mevzuata aykırı olan tüm uygulamaların son bulması için ilgili kamu kurumlarınca yürütülen çalışmalara yönelik tam desteğimizi tekrar iletmek isteriz.” ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.