AK Parti hazine yardımını kaldıracak!

AK Parti hazine yardımını kaldıracak!

Ak Parti yönetimi Anayasa değişikliği ile partilere yapılan Hazine yardımını kaldırmaya hazırlanıyor.

Anayasa değişikliğinde siyasi partilere Hazine yardımının kaldırılmasını isteyen AK Parti, Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi partilerin bağış toplamasını önerecek. Taraf'ın haberine göre, 1 Kasım seçimlerinin ardından gündeme gelen Anayasa değişikliğinin ipuçları ortaya çıkmaya başladı. Hükümetin kurulmasının ardından Anayasa Değişikliği için muhalefetin kapısını çalmaya hazırlanan AKP, Siyasi Partilere Hazine yardımının kesilmesini de tartışmaya açacak.

AK Parti yönetiminden edinilen bilgiye göre, yeni dönemde siyasi partiler Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi, çalışmalarını yürütmen için işadamı ve üyelerinden bağış toplayacak. Bağışlar şeffaf olacak.

Mevcut durumda, siyasi partilerin gelirleri arasında aidatlar, bağışlar ve Hazine yardımı bulunuyor. Ancak aidat ve bağışlar hiçbir zaman önemli gelir kaynağı haline gelmedi. Partiler, daha çok çalışmalarını Hazine'den sağlanan yardım ile gerçekleştiriyor. Yeni dönemde ise aidat ve bağışlar ön palana çıkacak. Gerçek ve tüzel kişiler siyasi partilere seçimler öncesinde bağışta bulanabilecek.

Siyasi Partiler Kanunu'na göre, her yıl Meclis'te temsil edilen siyasi partilere Hazine'den sandalye sayısına göre ödeme yapılıyor. Partilere yapılacak pay bütçe gelirlerinin beş binde 2'si oranında hesaplanıyor. Söz konusu pay, milletvekili seçimlerinde üç katı, yerel yönetimler seçimlerinde ise iki katı oranında arttırılarak yapılıyor. Örneğin 2015 yılında üç siyasi partiye 7 Haziran seçimleri nedeniyle 538 milyon lira ödeme yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum