Ahmet Ertürk: Türkiye’nin Bu Dönemde Daha Güçlü Olması Gerekir

Ahmet Ertürk: Türkiye’nin Bu Dönemde Daha Güçlü Olması Gerekir

Eski Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Ertürk, IŞİD’in Kobani saldırılarını bahane ederek Türkiye’de sokak gösterileri yapılmasının bölgenin sorunlarını çözmeyeceğini söyledi. Ertürk, "Aslında Türkiye’nin bu dönemde daha...

Eski Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Ertürk, IŞİD’in Kobani saldırılarını bahane ederek Türkiye’de sokak gösterileri yapılmasının bölgenin sorunlarını çözmeyeceğini söyledi. Ertürk, "Aslında Türkiye’nin bu dönemde daha güçlü olması, gücünü koruması gerekirken, bunlar Türkiye’nin o anlamdaki gücünü azaltan hareketler." dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele katılan Ahmet Ertürk, 'Ortadoğu’da Siyaset Ortamı ve Düşünce Serüveni' başlıklı konuşma yaptı. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Ertürk, Ortadoğu’da yaşananların Türkiye ekonomisine etkisini değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin son birkaç yıldır, Güney’de olup bitenlerden etkilendiğini, özellikle Suriye, Irak’la ticareti yoğun olan illerin olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Bir dönem Suriye ile sınırların kalkmış gibi, Irak’la da yoğun ticari ilişkiler kurulduğunu ifade eden Ertürk, şunları dile getirdi: "Onlar maalesef şu anda yok. Ama Türkiye ekonomisinin bütününü düşündüğümüzde çok etkileme kapasitesinin olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak yöresel olarak belli zararlar verdi. Ekonominin bütününü düşündüğümüzde bunların altından kalkılabilir ama bölgesel çapta bazı kayıplarımız oldu."

Ertürk, bu sürecin ne kadar daha sürebileceği konusunda şunları söyledi: "Gelecek açısından baktığımız siyasi durumun nereye gideceğine bağlı. Bu sadece bir iki yıl ya da IŞİD’in ortaya çıkmasıyla başlayan bir sorun değil. Ortadoğu’da belki 60 yıldır hep krizlerle, iç çatışmalarla, dışarıdan yapılan müdahalelerle bilinen bir bölge. Bölgenin kronik sorunları var, çözümlenemeyen, belki bütün dünya güçlerinin el birliği ile çözebileceği sorunlar var. Bu sorunlar bütün dünyanın politik dengesini olumsuz etkiliyor. Büyük güçlerin, Batılı güçlerin, Rusya ve diğer bölge ile ilgilenen güçlerin bunu görmeleri, ne kadar işbirliği yapabilecekleri ile ilgili. Bunu şimdiden kestirmek mümkün değil. Şu an acil olan bu sıcak savaşın bir an önce bitmesidir. O konuda da bir öngörüde bulunmak mümkün değil."

Bir gazetecinin, IŞİD’in Kobani saldırılarını bahane ederek Türkiye’de sokak gösteri yapılması konusunu sorması üzerine Ertürk, şu değerlendirmeyi yaptı: "O konularda çok fazla bir şey söylemek istemiyorum, onlar yaşandı maalesef. Ortadoğu’dan, oradan kaynaklanan sorunlar sadece Türkiye’yi değil bütün dünyayı olumsuz etkiliyor. Biz de en çok etkilenen ülkeyiz, çünkü sınır ülkesiyiz. Ama Türkiye içindeki bu tür hareketlerin bölgedeki bu sorunu çözmeye bir katkısı yok. Aslında Türkiye’nin bu dönemde daha güçlü olması, gücünü koruması gerekirken, bunlar Türkiye’nin o anlamdaki gücünü azaltan hareketler. O anlamda tasvip etmek mümkün değil." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.