Ahilik kültürüne ihtiyacımız var

Ahilik kültürüne ihtiyacımız var

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen, Ahilik Haftasının ilk gün etkiliğinde Ahiliğin önemi bir kez daha anlatıldı

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen, ‘Ahilik Haftası’nın ilk gün etkiliğinde Ahiliğin önemi bir kez daha anlatıldı. Birlik konferans salonunda yapılan kutlama törenine Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, AKP Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, Konya eski milletvekilleri Sami Güçlü, Hasan Angı, Muharrem Candan, Mehmet Kılıç, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Birlik Başkanı Bekir Duvarcı, Oda Başkanları, Daire Müdürleri ile çok sayıda esnaf katıldı.

 

Programın açılışında konuşan Birlik Başkanı Bekir Duvarcı, bugün Ahiliği daha iyi anlamaya mecbur olduklarını söyledi. Ahiliğin toplumda yaşayan herkesi kaynaştıran ve bütünleştiren bir değer olduğunu ifade eden Duvarcı, “Yükselen değerlerin sık sık değiştiği günümüz dünyasında, önümüze kendini düşünen değil, başkalarını düşünen, en az kendisi kadar toplumun diğer fertlerinin hak ve hukukunu kollayan bir insan modeli ortaya koyan ahiliği, bugün daha iyi anlamaya mecburuz. Ahi her şeyden önce yaşayan hayatın insanıdır. İnsan sosyal hayatın tam ortasındadır, üretkendir. Üretmek, ahi için olmazsa olmaz bir değerdir. Üretmek ne pahasına olursa olsun kazanmayı değil, işçi, işveren ve müşteri üçlüsü arasındaki insani ve adil dengeleri göz ardır etmeyen paylaşım demektir" dedi.

 

Ahilikte alın teriyle hak ederek kazanmanın esas olduğunu dile getiren Duvarcı, “Yüzyıllar önce güzellikleriyle, sevgiyle, kardeşlikle, birlik ve beraberlik içinde yaşanmış ahilik sistemine, prensiplerine bugün de, bu yüzyılda da bizler sahip çıkıp geliştirmekteyiz. Türklere özgü bir kurum olan Anadolu Ahiliğini yaratan değerli insanlar, yozlaşmış, parçalanmış, fakirleşmiş, Türk Boylarına birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla bir çatı altında yaşamayı öğretmişlerdir” diye konuştu.

 

Konuşmasının sonunda Ahi Baba’nın ustalığa yükselen kalfaya yaptığı nasihati da hatırlatan Duvarcı, “Ahi olmanın temel şartlarını bu gün mutlaka en iyi şekilde uygulamamız lazım. Ahi Baba’nın yıllar önce söylediği: Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol, yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama, kimseyi kandırma, kanaatkar ol, dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, eksik tartma, kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil. Ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol. Bu düşünce içerisinde olursak, Ahilik kültürü içerisinde esnaf olursak ne çekimiz döner ne kriz yaşarız” şeklinde konuştu.

 

Konya Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, AKP Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, Konya eski Milletvekili Hasan Angı, Konya Ticaret Odası Meclis Başkanı Seyit Karaca, Konya Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Namık Köklüsoy, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Şerafettin Akal, konuşmalarının ardından 'Yılın Ahisi' seçilen marangoz İbrahim Babayiğit ve Ahi adayları Ahmet Yıldırım ve Ateş Özkan’a plaket verildi. Programda ayrıca Konya eski Milletvekillerini de esnaf ve sanatkarlara verdikleri destek nedeniyle teşekkür plaketi verildi.

 

Plaket törenin ardından Meram Mesleki Eğitim Merkezi'nin hazırladığı Ahilikte kalfalığa geçişi sembolize eden Şed Kuşatma’ gösterisi salonu dolduran yüzlerce davetli tarafından ilgi ile izlendi ve ayakta alkışlandı. Programın sonunda ise tüm davetlilere Cemo Düğün Salonu’nda geleneksel, ‘Ahi çorbası’ ikram edildi.

 

 

ALİ SAİT ÖGE

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.