Afganistan’da 7 Kişi, İdama Mahkum Edildi

Afganistan’da 7 Kişi, İdama Mahkum Edildi

Afganistan başkenti Kabil’de 2 hafta önce 4 kadına tecavüz eden soyguncular, idama mahkûm edildi. Kabil Mahkemesi kamuya açık düzenlediği duruşmada, soygun ve tecavüz gerekçesiyle tutuklanan zanlıları idama mahkum etti.Mahkeme, silahlı soygun,...

Afganistan başkenti Kabil’de 2 hafta önce 4 kadına tecavüz eden soyguncular, idama mahkûm edildi. Kabil Mahkemesi kamuya açık düzenlediği duruşmada, soygun ve tecavüz gerekçesiyle tutuklanan zanlıları idama mahkum etti.

Mahkeme, silahlı soygun, adam kaçırma ve kadına tecavüzden suçlu bulunan 7 kişinin idama mahkûm edildiğini ancak birinci mahkeme kararının nihai olmadığını ve hükümlülerin itiraz etme hakkına sahip olduğunu açıkladı.

Öte yandan başkent Kabil’de sivil toplum kuruluşu aktivistleri, öğrenciler ve vatandaşlar büyük çapta protesto düzenledi. Protestocular, "İzzetimiz namusumuzdur; tecavüz edenler halk önünde idam edilsin. Bizim bacımız sizin bacınızdır. Pağman yarası, halkın yarası." sloganları atarak Yargıtay önünde toplandı.

Afganistan Bağımsız Medya Başkanı Muhammed Sıddik Tevhidi, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada "Sivil toplum kuruluşu aktivistleri, öğrenciler ve vatandaşlar, Pağman’da meydana gelen cinayetin zanlılarını acilen idam edilmesi için burada toplanmaktayız. İsteğimiz cinayeti işleyenlerin yargı mahkemesi ve kamu önünde idama mahkûm edilmesi. Benim görüşümce ülkede kanunun uygulanmaması, kadın şiddetinin gittikçe artması demektir. Ceza kanunu uygulansa şiddet ve tecavüzlerin grafiği azalacak." ifadelerini kulandı.

Sivil toplum aktivisti Fatana Geylani, "Biliyorsunuz Pağman hadisesi tüm Afgan halkını titretti. Bugün bizim toplanmamızın sebebi bir an önce Pağman zanlıları kamu önünde mahkeme edilerek idam edilsin. Son 13 yılda hükümet kadına karşı şiddeti önlemek için herhangi bir adam atmadı. Bu ülkede şiddet, tecavüz, soygun artık bir gelenek hale gelmiş. Meğerse bir Müslümana tecavüz etmek İslam çerçevesinden yasaktır ve cezalandırılması lazım. Dolaysıyla hepimiz bir araya gelerek tek sesle bu cinayete sebep olanların kamu önünde mahkeme edilerek idam edilmesi istiyoruz." diye konuştu.

Devlet Başkanı Hamid Karzai, dün Kadın Sivil Toplum Kurulu üyeleriyle düzenlediği görüşmede idama karşı olduğunu ama tecavüzü faillerinin idam edilmesi gerektiğini de aktarmıştı.

İdama mahkûm edilen zanlılar, 2 hafta önce başkentin Pağman ilçesinde polis üniforması giymiş ve düğünden dönmekte olan birkaç aracı durdurarak altın ve paraları çalmıştı. Daha sonra biri hamile 4 kadına tecavüz eden saldırganlar olay yerinden kaçmıştı.

Olay sonrası geniş çaplı operasyon başlatan polsi 8 kişiden 7 sinini yakalamıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.