Af yasaları adaletsizliktir

Af yasaları adaletsizliktir

ASKON Konya Şubesi AR-GE Birim Başkan Yardımcısı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Serdar Tütüncü, bazı alacakları yapılandıran ve temelde borçlulara yönelik ödeme kolaylığı getiren 6111 sayılı yasayı d

ASKON Konya Şubesi AR-GE Birim Başkan Yardımcısı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Serdar Tütüncü, bazı alacakları yapılandıran ve temelde borçlulara yönelik ödeme kolaylığı getiren 6111 sayılı yasayı değerlendirdi.

Yasanın mükellefler için büyük avantajlar getirdiğini kaydeden Tütüncü, “6111 sayılı yasada; kesinleşmiş alacaklarla ilgili bir indirim söz konusu olmakla beraber; iki önemli kolaylık sağlanmıştır. Bunlardan birincisi, mükelleflerin borçlarını bugünkü reel durumları üzerinden TEFE/TÜFE oranları ile yeniden yapılandırmak, ikincisi ise; vergi aslına bağlı olarak kesilen vergi cezaları ile bunlara uygulanacak gecikme zamlarının tahsil edilmesinden vazgeçmektir” dedi.

Serdar Tütüncü şöyle devam etti: “Borçlu mükelleflere birçok avantajlar getiren bu yasa, devlete sağladığı ek gelir ile de önemini daha da arttırmıştır. Ayrıca açılmış ve açılacak davalardan vazgeçilmesi halinde; gerek yargı organları, gerekse idari organların iş yükünü azaltarak mali sistemin rahatlamasına da katkıda bulunmuştur. Öte yandan tüm bunlar olumlu sonuçlar olarak gözükürken bazı olumsuz yanlarının da olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Öncelikle bu yasa hazırlanırken; borçlu mükelleflere  ödeme konusunda kolaylıklar getirilirken, vergisini tam ve düzenli ödeyen mükelleflere de bir kolaylık getirebilecek gibi öneriler vardı. Bunun sebebi; vergi adaletini sağlamak, mükellefler arasında haksızlığa sebebiyet vermemek olarak belirtilmişti. Ancak ilgili yasada bu tür düzenlemelere maalesef yer verilmemiştir. Bu da; iyi niyetli olarak vergisini zamanında ödeyen veya aftan önce vergisini cezası ile birlikte ödemek zorunda kalan diğer mükellefler karşısında adaletsizliğe sebep olmakta ve vergide eşitlik ilkesine ters düşmektedir. Maalesef; her 3-5 yılda bir ülkemizde gerçekleşen af yasaları;  hem borçlu mükellefleri hem de yükümlülüklerini zamanında yerine getiren diğer mükellefleri etkilemekte olup, bir tarafta af beklentisi içerisinde olan, diğer tarafta yükümlülüklerini zamanında yerine getiren mükelleflerin kendi kendilerini sorgulamasına yol açan bu tür aflar,  mükellefleri karşı karşıya getirmekte ve mali sisteme zarar vermektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.