Adnan Menderes'i Anınca Gözleri Doluyor

Adnan Menderes'i Anınca Gözleri Doluyor

Çocukluğu merhum Adnan Menderes’in çiftliğinde geçen 83 yaşındaki Münevver Çıkrık, Adnan Menderes’i anınca gözleri doluyor.

Çocukluğu merhum Adnan Menderes’in çiftliğinde geçen 83 yaşındaki Münevver Çıkrık, Adnan Menderes’i anınca gözleri doluyor.

Adnan Menderes’in fotoğrafını vitrininden indirmeyen, Menderes ailesiyle ilgili eski gazeteleri çeyiz sandığında saklayan Münevver Çıkrık, idam edilişinin 52. yılında Menderes'i unutmadıklarını söyledi. Adnan Menderes'i anarken gözleri dolan Çıkrık, "Beyimiz çok iyi bir insandı. Onu çekemediler astılar. İdam edildiğini gazetede görünce bayılmışım. Beyimin kıymetini bilemediler. O hiç kimseden korkmazdı.” dedi. Adnan Menderes Çiftliği'nde çalışan babası Mustafa çavuş ile birlikte kalan ve o günleri dün gibi hatırlayan 83 yaşındaki Münevver Çıkrık, Adnan Menderes’i çekemeyenlerin idam ettiğini söyledi. Menderes’in çok yardımsever bir insan olduğunu belirten Çıkrık, Menderes’e kendi eliyle kahve ikram ettiğini anlattı.

Çakırbeyli köyündeki çiftliğine Menderes’in gizlice, korumasız ve ailesi olmadan geldiğini belirten Çıkrık, şunları söyledi: “Menderes beyimiz çok iyi bir insandı. Çiftliğinde oturuyorduk. Çekemediler beyimizi astılar. Çiftliğe geldiğinde biz hoş geldin demeden o bize hal hatır sorardı. Beyimin kıymetini bilemediler. Türkiye’yi 10 senede tam Türkiye yaptı. Çekemediler astılar. Çiftliğe gelirdi, kendisine kahve ikram ederdim, konuşurduk. Herkese yardım ederdi. Başbakanken çiftliğe gizli gelirdi. Arkasında bir insan getirmezdi. Yanında bir çakı bıçağı bulunmazdı. Hiç çekinmeden gelirdi. Korkusu yoktu. Çok iyi bir insandı çekemediler, kaybettiler. İdam olduğunda gazetede gördüm. Gazeteyi görünce bayılmışım. Aydınlılar idama tepkisiz diyorlardı. Cemal Gürsel, 'Adnan Menderes’in idamıyla ilgili kalkışan olursa Aydın’a bomba yağdırırım' demiş. Millet kalkışamadı. Korktular, çekindiler, bir şey diyemediler. Herkes öfkelenmiş. 'Aydın efeleri ne yapıyor, karşı koymadılar diye', karşı koyan olursa bombalarız demişler. Kimse karşı koyamadı."

"AİLESİNİ ÇİFTLİĞE GETİRMEZDİ"

Menderes Çiftliği’ne küçükken gittiğini ve Adnan Menderes’in ailesini idam edilene kadar görmediğini belirten Çıkrık, “Çiftliğe hep yalnız gelirdi. İhtilalden önce eşi Berrin Hanım veya çocuklarını hiç görmedim. Çiftliğine hiç getirmedi. İhtilalden sonra gördüm Berrin Hanımı ve çocuklarını. Çocuklar çiftliği bilmiyorlardı. Çiftliğe ara sıra gidiyorum. Her şey gözümüzün önüne geliyor. O vatan haini değildir. Onun gibi vatanını seven birisi daha çıkmaz. O herkesi çok seviyordu. Herkese yardım ederdi. Çiftliğine gelen gidene ikramlarda bulunurdu.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.