Adalet Divanı: Almanya Yabancı Öğrencilere Daha Kolay Vize Vermeli

Adalet Divanı: Almanya Yabancı Öğrencilere Daha Kolay Vize Vermeli

Avrupa Adalet Divanı (AAD), Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden yükseköğrenim görmek isteyenlere daha kolay vize verilmesi gerektiğine hükmetti. Karara göre Almanya’da okumak isteyen bir öğrenci koşulları yerine getirdiği durumda...

Avrupa Adalet Divanı (AAD), Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden yükseköğrenim görmek isteyenlere daha kolay vize verilmesi gerektiğine hükmetti. Karara göre Almanya’da okumak isteyen bir öğrenci koşulları yerine getirdiği durumda resmi dairelerin vize vermesi gerekiyor. Almanya Yabancı Öğrenciler Birliği (BAS), Alman elçiliklerin vize konusunda keyfi uygulamalarını eleştirerek, AAD kararına uymasını talep etti.

Avrupa Adalet Divanı (AAD), Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde okumak isteyen yabancı öğrencilere daha kolay vize verilmesine, AB Anayasası’ndaki koşullardan daha ağır koşullar talep edilemeyeceğine karar verdi. AAD, üye ülkelere eğitim amaçlı gelmek isteyenlerin üniversitelerin koştuğu şartları yerine getirdiği durumda, kamu düzenini, güvenliği ve sağlığı tehdit etmemek şartıyla vize başvurusunu zorlaştırılmamasına hükmetti. Böylece örneğin Almanya’da okumak isteyen bir öğrenci üniversiteden kabul aldığında konsolosluk bu öğrencinin yüksek öğretim için şartları yerine getirip getirmediğine karar veremeyecek.

Tunus vatandaşı Ali Ben Alaya aynı durumla karşılaşmıştı. 1989 yılında Almanya’da doğan, 1995’te Tunus’a ailesiyle taşınan Ben Alaya, 2010 yılında Dortmund Teknik Üniversitesi’ne başvurdu. Üniversitenin Matematik Fakültesi için kabul belgesiyle vize başvurusu yapan Ben Alaya birçok kez Alman makamlarından ret cevabı alsı. Sebep olarak Ben Alaya’nın okul notlarının yetersiz olması, Almanca dilbilgisinin zayıf olması, ayrıca okumak istenen bölümle mesleki planlar arasında bir bağlantı olmaması gösterildi.

Yüksek öğrenim için şartları yerine getirip getirmediğine üniversite değil de oturum izni veren resmi makamların karar vermesine anlam veremeyen Alaya, Berlin İdari Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme ise resmi makamların ret gerekçelerinin AB Anayasası’na aykırı olup olmadığına AAD’nin karar vermesini istedi. AAD ise resmi makamların 2004 yılında kabul edilen anayasadaki ‘3.ülkelerden öğrencileri AB’ye gelmelerini teşvik etmek’ ilkesine aykırı hareket edilmemesini hükmetti.

Almanya Yabancı Öğrenciler Birliği (BAS) Sözcüsü Pierre Vicky Sonkeng, Almanya’nın dış ülkelerdeki temsilciliklerinin eğitim amaçlı yapılan çok fazla sayıdaki başvuruları anlaşılabilir olmayan sebeplerden dolayı geri çevirdiğini vurguladı. BAS Genel Sekreteri Johannes Glembeck ise, “Federal Hükümet’ten mahkeme kararını 10 yıl gecikme sonra en kısa zamanda hayata geçirmesini talep ediyoruz.” dedi.

Yeşiller Partili Volker Beck ve Ki Gering ise AAD kararını ‘Almanya için şamar’ diye değerlendirdi. Federal Hükümeti ‘caydırıcı göç politikası’ izlediği için eleştiren siyasetçiler, “Bir şahsın başarılı yüksek öğrenim için şartları yerine getirip getirmediğine en iyi kararı üniversiteler kendileri verir. Dış temsilcilikler ve yabancılar daireleri buna karar vermek için gerekli uzmanlık bilgilerine sahip değil, zaten sahip olmaları da gerekmiyor.” diye açıklamada bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.