"Abd’nin, Rusya Krizini Aşması İçin Kazakistan’a İhtiyacı Var"

"Abd’nin, Rusya Krizini Aşması İçin Kazakistan’a İhtiyacı Var"

Merkezi Washington’da bulunan Johns Hopkins Üniversitesi, ABD -Kazakistan ilişkisinin geleceği üzerine bir rapor yayınladı. Johns Hopkins Üniversitesi Orta Asya-Kafkasya Enstitüsü Başkanı Prof. Frederick Starr imzasıyla yayımlanan raporda,...

Merkezi Washington’da bulunan Johns Hopkins Üniversitesi, ABD -Kazakistan ilişkisinin geleceği üzerine bir rapor yayınladı. Johns Hopkins Üniversitesi Orta Asya-Kafkasya Enstitüsü Başkanı Prof. Frederick Starr imzasıyla yayımlanan raporda, Kazakistan ve ABD'nin stratejik ortaklık başta olmak üzere birçok konuda benzer politika izlediği belirtildi. Raporda ABD’nin özellikle son dönmelerde Rusya ile düştükleri yol ayrımınından en az zararla çıkması için bölgenin istikrarlı ve güçlü ülkesi olan Kazakistan’a ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi. Raporda, Kazakistan’ın bölgedeki hassasiyeti çok iyi bildiği ve ABD’nin bu tecrübeye ihtiyacı olduğu hatırlatıldı.

ABD’nin Orta Asya’ya gerektiği kadar önem vermediğinin tespit edildiği raporda, bölge konusunda Kazakistan ve ABD’nin birbirini tamamlayıcı adımlar attığına dikkat çekildi. Raporda, ABD’nin Orta Asya coğrafyasında tam anlamıyla işleyen bir mekanizmasının olmadığına dikkat çekildi.

UKRAYNA KRİZİNİN AŞILMASI İÇİN KAZAKİSTAN DAHA AKILLI POLİTİKA İZLİYOR

Orta Asya-Kafkasya Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Svante Cornell ise yayımlanan raporda, Ukrayna krizinin aşılması için Kazakistan’ın ABD’den daha akıllı politika izlediğine dikkat çekti. Kazakistan’ın içinde olmadığı bir çözüm sürecinde ABD’nin bölgedeki hedeflerine ulaşmasının mümkün olmadığının altını çizen Cornell, ABD’nin Rusya ile anlaşabilmesi için Kazakistan ile beraber çalışmak zorunda olduğunu ifade etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.