Ab’den Hükümete Yeni Uyarı: Bağımsız-tarafsız Yargı, Müzakereler İçin Temeldir

Ab’den Hükümete Yeni Uyarı: Bağımsız-tarafsız Yargı, Müzakereler İçin Temeldir

Avrupa Birliği’nin 17 Aralık’tan bu yana yaptığı uyarıların sayısı da tonu da artıyor.

Avrupa Birliği’nin 17 Aralık’tan bu yana yaptığı uyarıların sayısı da tonu da artıyor. Önceki gün Yeşiller Grubu’nun açıklamasının ardından bugün de Avrupa Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok hükümeti “yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı” konusunda uyardı.

Kurumsal olarak, yani Dış İlişkiler Komitesi adına açıklama yaptığını vurgulayan Alman Hristiyan Demokrat, AB müzakereleri için bağımsız ve tarafsız bir yargının anahtar olduğunu vurgularken, muhtemel bir yargı reformunun “AB ve Avrupa Konseyi ile istişare halinde ve Venedik Kriterleri’ne uygun şekilde yapılması gerektiğini” hatırlattı. Brok’un Avrupa kurumları ile ‘yoğun istişareler’ talep etmesi dikkat çekti.

Kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme ilkelerine atıf yapan Brok, yeni Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu vücuda getiren 12 Eylül 2010’da gerçekleştirilen anayasal tadilatı “doğru yönde atılmış mühim bir adım” olarak nitelendirdi. Brok, yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturmalara da müdahale edilmemesini talep etti.

Venedik Komisyonu da önceki günkü açıklamasında HSYK’ya ilişkin tekliften çok endişeli olduğunu duyurmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.