Ab Üyeleri Arasında Telekulak Pazarlığı

Ab Üyeleri Arasında Telekulak Pazarlığı

AB ülkeleri arasında karşılıklı dinlemeyi engellemek için pazarlıkların yapıldığı ortaya çıktı.

AB ülkeleri arasında karşılıklı dinlemeyi engellemek için pazarlıkların yapıldığı ortaya çıktı. Almanya’nın başını çektiği “no spy” anlaşmasına İngiltere direniyor.

Amerika’nın Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri liderlerini dinlediğinin ortaya çıkmasından bu yana söz konusu skandal gündemden düşmüyor. ABD’nin AB’nin Brüksel’deki kurumlarında da dinleme yaptığı ve İngiltere’nin bu dinlemelere ortaklık ettiği belirlenmişti.

Konunun kamuoyuna yansımasından sonra AB ülkeleri arasında karşılıklı olarak dinlemeleri engellemek amacıyla Almanya’nın aylardır bir anlaşma sağlanması için uğraştığı ortaya çıktı.

Süddeutsche Zeitung ve NDR’ın haberine göre Berlin yönetimi, karşılıklı olarak dinlemelerin ve istihbari faaliyetlerin sonlandırılması için çaba sarf ediyor.

Almanya, konuyla ilgili bir anlaşma metninin ortaya çıkması için bastırırken, adı casusluk skandalına karışan İngiltere ise bu konuda bir metin imzalamaya yanaşmıyor. Londra yönetimi bunun yerine karşılıklı olarak açıklama yapılmasının yeterli olduğunu öne sürüyor.

Almanya’nın zorladığı anlaşma terörizm ve kitle imha silahlarının yayılması hariç diğer konularda AB ülkelerinin birbirini dinlemesine son verilmesini ön görüyor. En büyük hedef ise politik ve ticari casusluğun önüne geçebilmek.

Bu hedefe ulaşmak için 28 AB üyesi ülkelerin gizli servisleri arasında bir çalışma başlatıldığı ve büyük oranda fikir birliği sağlandığı belirtiliyor.

Öte yandan Almanya’yı ‘hedef ülke’ koduyla dinleyen ABD’nin Berlin yönetimiyle anti-casusluk konusunda anlaşmaya yanaşmamasına tepkiler sürüyor.

Konuyla ilgili görüşmelerin zor şartlarda devam ettiği belirtilirken, Almanya’daki muhalefet partileri de Merkel hükümetini eleştiriyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.