89 Yaşındaki Mugabe’den ‘kaybedersem Bırakırım’ Sözü

89 Yaşındaki Mugabe’den ‘kaybedersem Bırakırım’ Sözü

Zimbabve’yi İngiltere’den bağımsızlığını kazandığı 1980’den beri yöneten 89 yaşındaki Robert Mugabe basına yaptığı açıklamada, seçimi kaybettiği takdirde siyaseti bırakacağını söyledi.

Zimbabve’yi İngiltere’den bağımsızlığını kazandığı 1980’den beri yöneten 89 yaşındaki Robert Mugabe basına yaptığı açıklamada, seçimi kaybettiği takdirde siyaseti bırakacağını söyledi. Mugabe’nin rakibi ve halihazırda koalisyon ortağı olan Başbakan Morgan Tsvangirai ise yaşlı liderin samimi olmadığını, sandıkları değiştirdiğini iddia etti.

Dünyanın en zengin elmas madenlerine sahip ve demokratik yönetildiği takdirde Afrika’nın 'ekmek teknesi' olarak gösterilen Zimbabve’de 10 binden fazla seçim merkezinde 6.4 milyon kayıtlı seçmen devlet başkanlığı için oy kullanıyor.

Zimbabve’de devlet başkanlığı için 5 aday yarışırken, favori olarak Mugabe’nin Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi (Zanu-PF) Partisi ile Tsvangirai’nin Demokratik Değişim Hareketi Partisi (MDC) gösteriliyor. Birkaç olay dışında normal seyreden seçimlerde halkın oy vermek için uzun kuyruklar oluşturduğu gözleniyor. Batı’nın takip etmesine izin verilmeyen seçimleri Afrika Birliği (AU), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) ve yerel organizasyonlar gözlemliyor.

Batı'nın uzun süre ambargo uyguladığı Sahraaltı ülkesi Zimbabve'deki seçimleri uluslararası medya manşetten veriyor. Mugabe, 1980'de iktidara geldiğinde ülkesindeki beyazların mallarına el koymuş ve ülkesinden atmıştı.

Başbakan Tsvangirai, Mugabeyi daha önce sandıkta 3 kez devirmeye uğraşsa da başarılı olamadı. Uzmanlar Mugabe'nin seçimi kaybetmesi durumunda yenilgiyi kabul etmeyeceğini ve ülkede şiddet olaylarının patlak vereceğini söylüyor.

Adaylardan birinin ilk turda oyların yüzde 50'sini alamaması durumunda ikinci turun Eylül'de yapılacağı seçimler, Mart ayında yapılan referandumla kabul edilen yeni anayasaya göre düzenleniyor.

Zimbabve'yi 2008'den beri dünyanın en geçimsiz kaolisyonu olarak gösterilen Zanu-PF ve MDC yönetiyor. Yerel saatle 07:00’de başlayan seçimde sandıklar akşam 19:00’da kapanacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.