6 Ayda 17,9 Milyar Dolarlık Plastik Mamul Üretildi

6 Ayda 17,9 Milyar Dolarlık Plastik Mamul Üretildi

İlk 6 ayda 17,9 milyar dolar değerinde plastik mamul üretimi yapıldığı açıklandı. Plastik sektörünün 6 aya ait verilerinin yer aldığı PLASFED raporunda sene sonu için 35 milyar 977 milyon dolar değerinde üretim, 4 milyar 974 milyon dolar...

İlk 6 ayda 17,9 milyar dolar değerinde plastik mamul üretimi yapıldığı açıklandı. Plastik sektörünün 6 aya ait verilerinin yer aldığı PLASFED raporunda sene sonu için 35 milyar 977 milyon dolar değerinde üretim, 4 milyar 974 milyon dolar değerinde ihracat ve 1 milyar 893 milyon dolar değerinde de dış ticaret fazlası öngörüldü. Raporda ilave olarak sektörün yüzde 4,1 büyüyeceği bildirildi.

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, plastik mamullerde Türkiye’nin güçlü bir ihracatçı olduğunu vurguladı. Aksoy, ülkenin üretimde önemli yeri olduğunu dile getirirken, “Plastik üretiminin artmasından memnun olmamız gerekiyor. Ancak sektörümüzün Türkiye büyümesini aşmasına alışmıştık. Uzun aranın ardından ilk defa 2014’te ülke büyümesine paralel bir artış görülecek. Bu trendi iyi yorumlamamız gerekli. Daha güçlü büyüme imkanımız var.” dedi.

Jeo-siyasi gerilimler ve büyüme ile ilgili kısıtları risk olarak gören Aksoy, “İnşaat, otomotiv, dayanıklı tüketim malları sektörlerine çok yoğun ürün veriyoruz. Plastik, doğrudan tüketici ile buluştuğu gibi girdi ve ara ürün olarak kullandığı hemen her sektörde maliyetleri kısan ve kritik önemi bulunan bir ürün. Plastik sektöründe her olan bitenin diğer sektörlerimizi de yakından ilgilendiren yanı var. Plastik mamullerde iç ve dış kuruş-cent seviyesinde sert rekabeti de göz önünde bulundurarak, başta Türkiye’de üretilmediği için mecburen ithal ettiğimiz hammaddelere yönelik olmak sureti ile kısa vadede vergi-gümrük vergisi teşviklerinin hayata geçirilmesi önemli,” ifadelerini kullandı.

PLASFED tarafından yayınlanan rapora göre sektör yüzde 74 kapasite ile çalıştı. 2011’de 885 milyon doları gören makine teçhizat yatırımı, 2014 ilk 6 ayında 400 milyon dolar oldu. Sene sonunda ise 800 milyon dolara çıkacağı tahmin edildi.

Sektör, ilk 6 ayda 279 bin ton ve 1,5 milyar dolarlık ithalat yaptı. Sene sonunda ithalatın 557 bin tona ve 3,1 milyar dolara çıkacağı öngörüldü. İhracat ise 2 milyar 487 milyon dolara erişti. 2014’te ihracatın 4 milyar 974 milyon dolara dayanacağı ve dış ticaret fazlasının yüzde 12,6 oranında artarak 1 milyar 893 milyon dolara çıkacağına ihtimal verildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.