230 milyara ihtiyaç var

230 milyara ihtiyaç var

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “Borç için 220-230 milyar dolar finansmana ihtiyaç var” diyerek dikkat çektiği dış borçlarda tehlikeli tırmanış sürüyor

Hükümet ekonomide pembe tablolar çizmeye çalışırken, Ekonominin Patronu Ali Babacan, finansman ihtiyacına dikkat çekti. Faizler konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aksine Merkez Bankası'na destek çıkan ve bu tavrı nedeniyle Erdoğan'ın "Yiğit öyle demiyor Ali" eleştirilerine maruz kalan Ali Babacan, Türkiye'nin bir yıl içinde 220 milyar dolar finansmana ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Babacan, "Bir de bunun üzerine cari açığı ekleyin. Oradan da bir 50-60 bin dolar koyun üzerine, nereden baksanız 220 milyar 230 milyar arası bir finansman ihtiyacı var. Dolayısıyla bizin bu finansman ihtiyacını için bu çarkın dönmesini sağlamak için, ileriye doğru 5 yıl 10 yıl makul bir resim ortaya koymamız lazım" diye konuştu. Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Müstakil İşadamları ve Sanayicileri Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, Babacan'ın açıklamalarını ve ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

SİYASİ BELİRSİZLİK ETKİLİYOR

Konuyla ilgili konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, "Türkiye ekonomisine 2012’de basılan sert frenin ardından 2013 yılına göreli bir toparlanma gerçekleşmiştir. Türkiye ekonomisi 2013’ün ilk çeyreğinde yüzde 3, ikinci çeyreğinde yüzde 4,5, üçüncü çeyreğinde yüzde 4,4 oranında büyümüştür. Türkiye ekonomisi, 2013 yılının ilk dokuz ayında yüzde 4 oranında büyüme kaydetmiştir. Türkiye, 2008 yılının son çeyreğinde dünyayı sarsan küresel ekonomik krizin ardından, tüm dünya ekonomisinin daraldığı 2009 sonrası, en iyi büyüme trendi ve toparlanmayı yakalamıştır. Türkiye, bu dönemde söz konusu 18 ülke arasında 5. en iyi büyüme performansı gösteren ülke olmuştur. Ülkemizin 2013 yılı sonunda da ortalama yüzde 4 büyüme olarak gerçekleştirmiştir. Türkiye piyasalarının en son ihtiyaç duyacağı şey siyasi belirsizliktir. Belirsizliğin sürmesi, döviz fiyatlarının artması halinde yüklü dış borcu olan özel sektörünün bundan ciddi zarar göreceği açıktır. Dış borç yük artışının yanında yatırımda, üretimde, ihracatta, istihdamda çok yönlü olumsuzluklar yaşanabilecektir. Diğer yandan kurlardaki sert dalgalanmalar, yatırımcıların piyasada uzakta durmasına neden olmakta bu da piyasadaki likiditenin azalması sonucunu doğurmaktadır. Kurların dalgalanmasından en çok etkilenecek kesim ise kuşkusuz döviz pozisyon açığı olan reel sektör olacaktır. En son açıklanan verilere göre özel sektörün dış borç stokunun 260 milyar doları aştığı görülüyor" dedi.  

İSTİKRARIN KORUNMASI ÖNEMLİ

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin finansman ihtiyacını karşılaması için tasarrufların ve ihracattaki katma değerin mutlaka artırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’de Mayıs ayı cari açığının, bir önceki yılın ilk beş ayına göre 12 milyar 429 milyon dolar azalarak 19 milyar 839 milyon dolara gerilediği bilgisini veren Başkan Kütükcü, cari açıktaki düşüşün devam etmesinin önemli olduğunu ifade ederek, istikrar vurgusu yaptı. Kütükcü, “Cari açığın düşüş eğiliminin ve dış borç ödemelerinin sürdürülebilir şekilde devam edebilmesi için istikrarın korunması önemli” dedi. Sanayinin Türkiye’nin kalkınmasına daha fazla katkı verebilmesi için finansmana erişim ve nitelikli insan kaynağı gibi iki temel konuda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Kütükcü, “İşletmelerimiz son yıllarda istikrarlı bir Türkiye’de üretmenin ve ticaret yapmanın meyvelerini topluyorlar. İşletmelerimiz büyüdükçe, Türkiye’de büyüyor. Ancak işletmelerimizin büyümelerini sürdürebilmeleri için ucuz ve nitelikli finansmana erişimleri ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmalı. Ayrıca sanayide nitelikli insan kaynağı ile ilgili de çok ciddi problemler yaşanıyor. Bu konuda da ülke genelinde özel çalışmalar yaparak, insanlara mesleki eğitimin önemini yeniden anlatmak, gençlerimizi mesleki eğitime özendirmek zorundayız” dedi. Konya ihracatıyla ilgili bilgiler de veren Başkan Kütükcü, Konya sanayisinin son yıllarda ihracatta iyi bir performans gösterdiğini, ancak Irak başta olmak üzere yakın coğrafyada yaşanan gelişmelerin Konya ihracatının artış hızını yavaşlattığını bildirdi. Konya’nın dış ticaret fazlası veren Türkiye’deki nadir illerden birisi olduğunu bildiren Başkan Kütükcü, 200’e yakın ülkeye ihracat yapan Konya sanayisinin ihracat pazarlarını genişletmek için yaptıkları çalışmalara da devam ettiklerini sözlerine ekledi.

CARİ AÇIKLA MÜCADELE ETMELİYİZ

"Ülkemizin yaşanan bütün olumsuz gelişmelere rağmen büyümesi bizleri sevindiriyor" diyen MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek de, "2014 yılının ilk çeyreğinde parasal sıkılaşmaya ve yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlere rağmen yakalanan yüzde 4.3'lük büyüme rakamını baz aldığımızda 33 Avrupa ülkesinde en hızlı büyüyen ülke olduğumuzu, Avrupa Birliği üyesi 25 ülkeden daha fazla büyüdüğümüzü ve 19 G-20 ülkesinden daha hızlı büyüdüğümüzü görüyoruz. Bu da bizlere 2014 yılı için umut veriyor. Ancak büyüme istikrarlı bir şekilde devam ederken enflasyon oranlarının ve cari açığın tatmin edici düzeyde düşmemesi de üzerinde düşünülmesi ve çalışılması gereken önemli bir konu. Bunun yanı sıra Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz politikası da sanayicilerimize yeni yatırımlar yapma noktasında güven vermemektedir. Cari açıkla mücadele konusunda ise millet olarak herkese görev düşmektedir. Cari açığımızın büyük kısmını teknolojik ürünlere yapılan harcamalar oluşturmaktadır. Bu yüzden sanayicilerimizin katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretilmesi noktasında sorumluluğu bir kat daha artmaktadır. Ayrıca dünya üzerindeki kaos ve savaş ortamının son bulması halinde ülke olarak sıçrama yakalayacağımızı ve geleceğe güvenle baktığımızı vurgulamak istiyoruz" sözlerini kullandı. Konya sanayisinde üretilen ürünlerin dünya pazarında aranır hale geldiğini belirten Şimşek, "Konya sanayisi, her geçen gün yeni pazarlara ulaşmaktadır. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan ilk 100 listesinde yer alan Konyalı firma sayısının her yıl daha da artması sanayimizin ne kadar dinamik olduğunu göstermektedir" şeklinde konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.