2023 hedefine kilitlenmeliyiz

2023 hedefine kilitlenmeliyiz

Konya'da biraraya gelen sivil toplum kuruluşları Türkiye'nin 2023 hedefini yakalaması ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmemesi için hiçbir sebebin olmadığını belirtti

Konya'da biraraya gelen sivil toplum kuruluşları Türkiye'nin 2023 hedefini yakalaması ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmemesi için hiçbir sebebin olmadığını belirterek, merkezden konulan bu hedefe kendiliğinden ulaşılmasının mümkün olmadığını, şehirlerin de bu hedefe kilitlenmeleri gerektiğini bildirdi.


Konya Sanayi Odası (KSO), Konya Ticaret Borsası (KTB) ve Konya Ticaret Odası, Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Platformu, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, AKTİSAD, MÜSİAD, ASKON Konya Şubesi, KOSGİAD, TÜMSİAD, ANSİFED temsilcileri KSO'da biraraya gelerek, Türkiye'nin hedefini yakalaması için Konya'nın 2023 vizyonu tartıştı, bu hedefe ulaşmak için stratejik bilgi ve ortak akılda buluşulması gerektiğini vurguladı.
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya'nın sanayi, tarım ve ticaretiyle önemli bir şehir olduğunu, bunun için 2023 hedeflerinin Konya için uzak bir hedef olmadığını bildirdi.
Konya'nın ortak akılda buluşarak, ortak bir hedef koymasının önemini vurgulayan Büyükhelvacıgil, ''2023 hedefine nasıl gideceğimizi, hangi yol ve yöntemleri izleyeceğimizi, zayıf yönlerimizi nasıl güçlendirip, fırsatları nasıl değerlendireceğimizi doğru ve net bir şekilde ortaya koymalıyız. Öyle ki; ilk çeyrekte yüzde 11 büyüme oranıyla dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olmayı başarmışsak, 2023'de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmememiz için hiçbir sebep yok'' dedi.
''HER KESİM ORTAK BİR HEDEF İÇİN STRATEJİK ŞEKİLDE ÇALIŞMALI''
KTB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli de Türkiye'nin bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu, 'artık ben yaptım oldu' devrinin bittiğini belirtti.
Ortak aklın herkes için çok şey ifade ettiğini anlatan Kaleli, ''En küçük işletmelerden devletlere kadar her kesimin ortak bir hedef için, stratejik bir şekilde çalışmasının zorunlu olduğunu biliyoruz. Bizim amacımız da Konya adına bir strateji belirlemek ve bu strateji üzerinde yürümek'' dedi.
Bunu yaparken de iyi bir bilgi ve stratejik akla ihtiyaç olduğunu söyleyen Kaleli, ''Konya, sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleri ekonomik olarak da, 32 bin KOBİ'si, tarım potansiyeli ve müteşebbis gücüyle taçlandırmak istiyor. Konya hedefine ulaşmak için üretmelidir. Üretmeden istenilen hedeflere ulaşmak mümkün değildir. Çok güzel bir coğrafya ve çok geniş topraklar üzerinde yaşıyoruz. Bu potansiyelimizi iyi şekilde değerlendirmeli, tarımı sanayileştirmeliyiz'' diye konuştu.
HEDEF İÇİN EN ÖNEMLİ ADIM BİRLİK BERABERLİK-
KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk ise iş aleminin bütün kesimlerinin bir arada olduğu toplantıda ortaya çıkacak fikirlerin Konya'nın 2023 hedefine ulaşmasında önemli bir yol haritası olacağını söyledi.
Türkiye'nin 2023 hedefine mevcut yapıyla ulaşamayacağına dikkati çeken Öztürk, yeni merkez şehirler oluşturulması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin uzun yıllardan sonra ilk defa uzun projeksiyonlu 2023 hedefini ortaya koyduğunu dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:
''Bunun içerisinde ekonomik ve sosyal hedefler var. Bu hedefe ulaşmada hepimize görevler düşüyor. Türkiye'nin 2023'teki ihracat hedefine ulaşması için Konya'nın 16 milyar dolar ihracat yapması, nüfusa göre milli gelirde üç kat büyümesi gerekiyor. Merkezden konulan bu hedefe kendiliğinden ulaşılabilmesi mümkün değil. Şehirlerinde bu hedefe kilitlenmeleri gerekiyor. Bu konuda Konya'da en önemli adımın birlik ve beraberlikle atıldığını düşünüyorum. Hedeflerde de birlik ve beraberlik olması, ortak aklın kullanılması amacımıza ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.''
Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman da, Konya'da yeni cazibe merkezleri oluşturularak, sahip olduğu değerlerin ön plana çıkarılması ve bütün potansiyelinin iyi bir şekilde tanıtılması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.
Akman, Erzurum'da düzenlenen kış olimpiyatlarını örnek göstererek, Konya'nın da 2013-2014'te uluslararası bir etkinlik düzenlemesi gerektiğini belirtti.
Konya Platformu Başkanı Mehmet Ali Çelik de, bu tür toplantıların faydalı olduğunu yeni projelerin ortak akılla belirlenmesini istedi. Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Uzman da Konya'nın hedefine ulaşması için yol haritasının belirlenmesinin önemine dikkati çekti. TÜMSİAD Başkan Yardımcısı Kemal Çatlı, bu birlik ve beraberlikten ortaya çıkan gücün Konya'ya fayda getireceğini belirtti. AKTİSAD Başkanı Ali Akın ise, Konya'da kurulacak bir komisyonla yeni anayasaya katkı sağlamasının önemini vurguladı. KOSİAD Başkanı Turgay Bilge, Konya'nın KOBİ Başkenti olmasına rağmen, yeterince markasının bulunmadığını ifade etti. ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım da Konya'nın ulaşım sorunlarına değindi. KOSGİAD Başkanı Mehmet Atsan, genç iş adamlarının sivil toplum örgütlerinde daha aktif görev almasını istedi. ANSİFED Başkanı Vedat Yöndem, bir topluma alimler, amirler ve tacirlerin yön verdiğini kaydetti.
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz ise Konya'nın Ankara'dan daha fazla talepte bulunmasını ve birlik beraberliğini sürdürmesini istedi.
2023 hedeflerinin tartışıldığı toplantıda, sanayi, tarım, ticaret ve turizmde Konya'nın bütün ekonomik potansiyelinin değerlendirilmesi için; gençlerin girişimciliğe özendirilmesi, Konya'nın tanıtılması, ulaşım ve lojistikle ilgili sorunların çözülmesi, teşvik politikası, markalaşma, kurumsallaşma, tarihi ve kültürel değerlerin ön plana çıkarılması, ihracatın artırılması gibi pek çok konuda görüş alış verişinde bulunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.