Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

2017 yılı tarımsal destekleri

2017 yılı tarımsal destekleri

Geçtiğimiz günlerde çiftçileri ilgilendiren tarımsal destekler başbakanlığın onayına sunulmak üzere gönderildi. Destekler çeşitli gazete ve sosyal paylaşım sitelerinde yayımlandı. Muhtemelen de resmi gazetede aynı şekilde yayımlanarak yürürlüğe girecektir. Hangi ürüne ne kadar destek verildi hangi ürün desteği sabit kaldı,hangi destek kaldırıldı. bunları okurlarımız gördü, biliyor. Tekrar yazmanın bir manası yok.

**

Tarımsal destekler de dikkat çeken önemli başlıklar var ki, bunları bu analiz ederek siz değerli okurlarımızla paylaşacağız, değerlendirmeyi size bırakacağız. Üretici ekim hazırlığına başlamadan önce destekleri bilmesi, hangi ürünü ekeceğini, plan ve proğramını desteklere bağlı yapmaya çalışır. Bakanlık 3 yıllık destekleri açıklayacağını beyan etmesine rağmen yine, bu dönem ve bundan önceki dönemler de olduğu gibi geç açıklanması,hatta hasat ve hasat sonrasına kalması üretici açısından sıkıntılara sebep olabiliyor.

**

Tarım ekonomistleri, işin uzmanı yazarların, ortak noktada birleştiği ve fikirlerinin aynı olduğu bir gerçek var ki, Tarım politikaları uzun yılları kapsayacak şekilde yapılmalı ,bakan daire başkanları değiştiğinde politikalarda bir takım değişikliklere uğramaması gerekmektedir. Tarım politikaları oluşturulup,gelen ve değişen bakan ve üst düzeyde görevlilerin, bu politikaların geliştirilmesi yönünde çalışmalar olması gerekmektedir.

**

Milli tarım projesi açıklandığında tarımla uğraşan kesimde büyük bir heyecan yaratmıştı. Ülkemizde Tarım hak ettiği yeri bulacağına, dünyada söz sahibi olacağımızı hala iddia ediyorum. İnşaallah bu iddiamız sonuçsuz kalmayacak. Mazotta yüzde elli destek,bu sene için uygulamaya konulmayacağı, neden 2017 destek kapsamına alınmadığını bilmiyoruz,gübre desteği için herhangi bir çalışmanın olmadığı görülmektedir. Hububatta Mazot,normal şartlarda yüzde elli hibe destek kapsamına alınsaydı dekar başı üretici 35 TL gibi destek alacaktı. Bu sene ise hububat eken üretici 13 TL mazot, 4 TL gübre desteği olmak üzere toplamda 17 TL mazot gübre desteği alacak.

**

Hayvancılık desteklerinde ise kafalarda bir takım soru işaretleri hasıl oldu, Hayvancılık Politikası çerçevesinde yetiştiricilik-mera hayvancılığı ilan edilen 30 ilde buzağı başına 750 lira destek verileceği belirtilmekte olup, Bu alanda yapılan desteklemeye bakıldığında yerli hayvan üretimi teşvik edilmektedir. Fakat Hayvancılıkta en önemli girdilerin başında yem giderleri olup, yem desteklerinin artırılması beklenirken belli kalemlerde desteğin düşürülmesi, buzağı başına verilen 750 TL lik destekle kıyas edildiğinde bir çelişkimidir,değilmidir takdiri siz okurlarıma bırakıyorum.

**

2011 yılından bu yana uygulanan hayvan kesimi esnasında verilen desteğin bu yılki destekleme de olmadığı göze çarpmakta olup, kıyı balıkçılığına desteğin arttığı görülmekte,sanki kıyı balıkçılığına ağırlık veriliyor gibi bir tablo ortaya çıkmaktadır kısaca özetlersek yerli besilik hayvanların kesimi sırasında ödenen destek bu sene yok.

**
Hastalıktan ari işletmelere verilen desteğinin yüzde 100 oranında , aşı desteğininde artırılması GTH Bakanlığının hayvan sağlığına,daha çok destek vereceği hayvan sağlığını ön planda tutacağı göz önüne gelmektedir. Destekler umarım üreticinin yüzünü güldürmüştür. Şurası bir gerçek ki 2023 tarım hedeflerine ulaşmamız gerekiyorsa daha kapsamlı çalışmalara imza atılması gerekmektedir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi