2013’te Cüzdanlara Kredi Kartıntan Çok Banka Kartı Girdi

2013’te Cüzdanlara Kredi Kartıntan Çok Banka Kartı Girdi

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko, 2013’te banka müşterilerinin cüzdanlarına kredi kartından çok banka kartının girdiğini söyledi.

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko, 2013’te banka müşterilerinin cüzdanlarına kredi kartından çok banka kartının girdiğini söyledi. Bu durumda alışverişlerde banka kartlarının da geçerli olmasının etkili olduğunu ifade eden Canko, ayrıca yıl başından bu yana temassız kart ve internetten alışverişte de önemli artış yaşandığını aktardı.

Dünyanın farklı başkentlerinde 14 yıldır gerçekleştirilen ve kartlı ödeme sistemlerine ışık tutan Cards & Payments bu yıl ilk kez İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. İstanbul Kongre Merkezi’nde 4 kıtadan 42 ülkenin katılımı ile başlayan fuarda kartlı ödeme sistemlerinin geleceği tartışılacak ve yeni uygulamalar tanıtılacak. Fuar yarın sona erecek. Fuarın açılış konuşmasını yapan BKM Genel Müdürü Soner Canko, daha sonra Cihan’ın gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Türkiye’de kart deyince akla genelde olumsuz şeylerin geldiğinden dert yanan BKM Genel Müdürü, oysa Türkiye’nin bu konuda sunulan hizmetler açısından gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden bile ileride olduğunu vurguladı.

Canko, “Ülkemiz yurtdışından gelen bir çok yatırımcı için cazibe noktası olmaya devam ediyor. Kartlı ödeme sistemlerinde de yabancı yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyoruz. Bu fuar, ilk defa Türkiye’de düzenlenen uluslararası bir fuar. Bir çok yabancı yatırımcı, firma burada. 42 ülkeden katılımcı ve ziyaretçi var. En ünlü ödeme sistemi çözümlerinden square’in yöneticileri var. Onlarla konuştuğuğumuzda hakkımızı teslim ediyorlar.” dedi.

Yurtdışından gelen konuklarla yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin bu konuda ne kadar iyi olduğunun görüleceğini ifade eden Canko, “Çünkü onlar bizim geldiğimiz noktaya gelmeye çalışıyorlar. Nakitsiz ekonomi, kartları yaygınlaştırma konusunda daha çok gerideler. Hem gelişmiş ülkeler, hem gelişmekte olan ülkelerden kat kat ilerdeyiz. Bu açıdan bu konferans ve fuar uluslararası arenadaki yerimizi de gösterdi. Çok çok keyifliyiz.” şeklinde konuştu.

“KARTLI ÖDEME SİSTEMLERİ HAYATIMIZDA DAHA ÇOK YER ALMAYA BAŞLADI”

BKM Genel Müdürü Canko, nakitsiz ödeme devrini başlatmayı planladıkları 2023 hedefleri doğrultusunda adımlar atmaya devam ettiklerini, bu çerçevede son dönemdeki açılımlarıyla kredi kartı kadar banka kartının da öne çıktığını anlattı. “2013’te kredi kartından çok banka kartları girdi cüzdanlara.” diyen Canko, yine banka kartlarının POS cihazlarında daha çok kullanılmaya başlandığının altını çizdi. BKM Genel Müdürü’nün verdiği bilgiye göre bununla birlikte ‘temassız kartlar’ın kullanımı da yaygınlaştı ve arttı. Hem toplu taşıma, hem marketlerde temassız kart kullanımı giderek artıyor. Diğer taraftan internetten alış veriş de hızlandı.

Bütün bunları alt alta konulduğunda kartlı ödeme sistemlerinin hayatta daha çok yer aldığının görüleceğini belirten Canko, “Bütün bunlar keyifli. Bunları doğru yönetmek için de bir çok şeyi paralel götürmeye çalışıyoruz. Düzenlemeler, yenilikler bir taraftan. Geldiğimiz nokta çok güzel, aynı şekilde sağlam adımlarla ileriye doğru gideceğiz. 2023’te Türkiye’de artık nakitsiz ödemeler devrini başlatmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

BKM EXPRESS’İN KULLANICISI 150 BİNİ AŞTI

Geçen sene internete taşıdıkları BKM Express’in çok büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Soner Canko, “150 bini aşkın kullanıcımız oldu. Geçtiğimiz ay da mobile taşıdık, iPhone’larda şu ana kadar 3 bine yakın kullanıcısı oldu. Beta testlerini yaptığımız bir aşamadayız. Çok büyük övgüler alıyoruz, hem sektörden, hem kullanıcılardan.” diye konuştu.

Canko, Ancak BKM EXPresss’in asıl başarısının bu olmadığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Ama buradaki en büyük başarı öyküsü, burada fuarda da vurgulanan; nasıl oldu da birbiriyle rekabet eden tarafları, bankaları bir araya getirdiniz, üye işyerlerini bir araya getirdiniz. İşte bence bizim Express ile başardığımız en önemi konu. Rekabet edilirken de işbirliği yapılırı ispatlamış olduk. O yüzden BKM Express sanıyorum önümüzdeki vadede, 3 ila 5 yıl arasında dünyada çokca örnek alınacak, ciddi bir referans noktası haline gelecek.”

AİDAT ÖDEMEK İSTEMEYENE YALIN KART ALTERNATİFİ

BKM Genel Müdürü Canko, bankalar ile müşterilerini sık sık karşı karşıya getiren kart aidatları ve ücretler konusunun da kısa sürede çözüme kavuşmasını beklediğini söyledi. Bu konudaki kanuni düzenlemenin Ekim ayında Meclis’te görüşüleceğini dile getiren Canko, şöyle konuştu:

“Ekim ayında taslakta olduğu şekliyle kabul edilirse, her banka yalın kart adı altında ücret, faiz ve masrafı minimum seviyede olan kartlar, yıllık kart aidatı olmayan kartlar verecek. Dolayısıyla tüketiciler yıllık kart aidatı ödemek istemiyorlarsa yalın karta geçecekler. BDDK’mız da diğer masraf ve komisyonlar ile ilgili tavan belirleyecek. Bunların hepsini üst üste koyduğunuz zaman bugün kart kullanıcıları ile bankalar arasında tartışmaya sebebiyet veren bir çok konu çözülmüş olacak. Dolayısıyla Ekim ayı Türkiye’nin kartlı ödeme sistemleri bakımından geldiği noktada bir çok olumsuzluğu temizleyecek, giderecek bir dönem olacak bizim için.”
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.