2010’da yatırım beklentisi

2010’da yatırım beklentisi

Krizden çıkışın başladığını ve ekonomilerin toparlanma eğiliminde olduğunu belirten Doç. Dr. Yaşar Erdinç, 2010 yılının tam bir yatırım yılı, yatırım alanlarının da madencilik, enerji ve hizmet sektörleri olacağını söyledi

MÜSİAD Konya Şubesinde bu hafta Cuma Toplantısında Beykent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Ekonomi Yazarı Doç. Dr. Yaşar Erdinç vardı. “Global Kriz Sonrası Stratejiler ve 2010 Yılı Ekonomi Yol Haritası” konulu konferansa çok sayıda iş adamı ve sanayici katıldı.
MÜSİAD Konya Şubesi Brifing salonunda yapılan ve çok sayıda dinleyicinin iştirak ettiği konferansın açılış konuşmasını MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Dr. Lütfi Şimşek yaptı. 2009 yılının ekonomik anlamda sancılı geçtiğini belirten Şimşek; “Dünya; 2009 yılında büyük bir ekonomik çalkantı içine girdi ve tabi olarak ülkemiz de bu krizden etkilendi. Krizden çıkışın başladığı şu günlerde ekonomi alanında işadamlarımızın ve halkımızın bilgilenmesi amacıyla, alanında engin bilgileri olan sayın hocamızın tavsiyelerinden faydalanmak üzere kendisini davet ettik. Önümüzdeki dönemlerde krizin etkisinden arınıp, geleceğe daha da güvenle bakmayı temenni ederek sözü sayın hocamıza bırakıyorum” dedi.
Açılış konuşmasından sonra konferansa geçildi. İlk olarak 2009 yılında yaşanan ekonomik krizi değerlendiren Doç. Dr. Yaşar Erdinç, “Ekonomik kriz üreticilerle birlikte, devletin de yaşanan krizden korkmasıyla, bütçelerinde daralma yapmaları ile gerçekleşir ve kendini hissettirir. 2009 yılında yaşanan krizle birlikte, tüm dünya ülkelerinin borç oranlarında artış meydana gelmiş, düşük borçla krize yakalanmayan ülkelerin neredeyse hepsi ekonomik sıkıntı içerisine girmişlerdir. Düşük borçla krize yakalanan ülkeler ise kriz esnasında manevra alanını genişletmiş ve krize karşı daha güçlü durmuşlardır” dedi.
Krizden çıkışın başladığını ve ekonomilerin toparlanma eğiliminde olduğunu belirten Erdinç; 2010 yılı ve 2010 yılından sonraki yıllarda dünya ekonomilerinin gidişatına değinerek, “2009 yılının son çeyreği itibariyle dünya’da ve ülkemizde kriz sona ermiş, ekonomiler toparlanmaya başlamıştır. Bu toparlanmayla birlikte piyasalara para akışı sağlanmış, yatırımlarda da buna oranla artış başlamıştır. Bu gelişmelerle birlikte 2010 yılının tam bir yatırım yılı olacağına inanıyorum. Yatırım yapılacak olan sektörlerin başında da madencilik, enerji ve hizmet sektörleri’nin olması gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki süreçleri de değerlendirecek olursak 2011 yılının 2. çeyreğine kadar herhangi bir ekonomik çalkantı olacağını tahmin etmiyorum. Ancak 2011 yılının 2. çeyreğinden sonra Avrupa ülkelerinin borç ödeme krizine girmesi ile ciddi boyutlara ulaşan ekonomik bir kriz olabilir. Bu süreçte de işletmelerimizin öz kaynaklarına dönmesinde fayda vardır. İşletmelerimize tavsiyem 2011 yılına kadar yatırımlarını artırmalarıdır” dedi.
Ülkemizin ekonomik durumuna ve son siyasi gelişmelerin ekonomimize etkilerine de değinen Erdinç; “Yurt dışındaki ekonomistlerin değerlendirmelerine göre ülkemiz; askeri, bölgesel, nüfus ve ekonomik kapsamda dünya ülkeleri arasında süper güç olmaya aday bir ülkedir. Buna dış ülkelerin inanmasına rağmen ülke insanımız inanmamaktadır. Son zamanlarda ismi sıkça geçen demokratik açılım konusuna da değinecek olursak açılım konusu ülkemize büyük bir ivme kazandıracaktır” dedi.
Yaşanacak yeni bir olası krizin etkisini azaltmak için de ekonomimize bir sınırlama ve bir kur düzeni koymamız gerektiğini belirten Yaşar Erdinç; “Ülkemiz istihdamı artırıcı kur politikasına yönelerek ekonomik çizelgede bir makas değişikliğine gitmelidir. Ekonomimizde elbette ki sorunlar vardır, fakat önemli olan kriz zamanlarında bile korkmadan para akışının sağlanmasına yardımcı olmaktır. Ben ülkemizin özellikle 2010 yılında büyük bir ivme kazanacağını düşünüyorum. Ülkemizin kapısında da çok büyük yatırımlar beklemektedir. Türkiye olarak istikrarımızı koruyarak ilerlemeye devam edersek, ülkemizin dünyanın süper güçleri arasında yer alacağını düşünüyorum” dedi. Konferansın sonunda Başkan Yardımcısı Dr. Lütfi Şimşek konferanslarından ötürü Doç. Dr. Yaşar Erdinç’e teşekkürlerini sunarak çini bir tabak hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.