2008 yılında ihracatta artış oldu

2008 yılında ihracatta artış oldu

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk, önceki yıla göre artışla 2008 yılı ihracatının 131,5 milyar dolara ulaşmasının çok iyi bir gelişme olduğunu söyledi.

Öztürk yaptığı açıklamada, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in 2008 yılı Türkiye ihracatını 131,5 milyar dolar, ithalatını da 201,4 milyar dolar açıkladığını anımsattı.
Türkiye'nin 2002 yılında başlayan ihracat hamlesinden sonraki 6 yılda önemli gelişme kaydettiğini dile getiren Öztürk, ihracatın daha yüksek olmasını beklediklerini ancak özellikle Avrupa ve ABD'yi derinden etkileyen küresel kriz nedeniyle rakamların beklentilerin altında gerçekleştiğini bildirdi.
Gelişmekte olan bir ülke için bu ihracatın sevindirici olduğunu anlatan Öztürk, şunları kaydetti:
''Önceki yıla göre artışla ihracatın 131,5 milyar dolara ulaşması çok iyi bir gelişme. Özellikle 2007'ye göre yüzde 20'yi geçen oranda artış sağlanması çok sevindirici. Son aylardaki kriz olmasaydı daha yüksek ihracat rakamına ulaşabilirdik. Bu yüzden 2009'u iyi yorumlamak gerekiyor. 2009 finansal krizin reel sektöre etkilerinin görüleceği bir yıl olacak. Türkiye'nin ihracat kalemlerinin başında otomotiv, tekstil ve metal geliyor. Bu ürünlerin ihracatında 2009 yılında artış olmayacağı açıkça görülüyor.''
İhracat artışının sürdürülmesi için kamuya önemli görevler düştüğünü dile getiren Öztürk, ihracatçı firmaların desteklenmesi, firmaların daha fazla ihracata yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
Öztürk, 2009 ihracatında yüksek hedeflere ulaşmak için bazı çalışmalar yapılmasını önererek, ''Alternatif ürün, firma ve pazar üçgenini iyi kurarsak 2009 ihracatımız 2008'in üzerine çıkabilir. Tarım ve gıda gibi Türkiye'nin potansiyeli yüksek ürünlerin ihracatına ağırlık verilebilir. Körfez ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerine yönelik ihracatımızı artırabiliriz. 2008'in üzerine çıkmak zorundayız ve beklenen adımlar atılırsa bunun gerçekleşeceğini düşünüyorum.'' diye konuştu.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.