200 Binden Fazla Ölünün İsmi Seçmen Listelerinde İddiası

200 Binden Fazla Ölünün İsmi Seçmen Listelerinde İddiası

Zimbabve’de dün akşam sona eren devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin ardından oy sayma işlemi başladı.

Zimbabve’de dün akşam sona eren devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin ardından oy sayma işlemi başladı. Ülkeyi 1980’den beri yöneten ve yedinci kez seçimlere giren 89 yaşındaki Robert Mugabe’nin Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi (Zanu PF), sabahın erken saatlerinde zaferini ilan ederken, koalisyon ortağı Başbakan Morgan Tsvangirai’nin MDC partisi 200 binden fazla ölünün isminin seçim listelerinde olduğunu iddia etti.

Zimbabve Seçim Komisyonu (ZEC) sonuçların 5 gün sonra açıklanacağını duyururken, polis resmi sonuçlar açıklanana kadar rakamlar hakkında konuşmanın suç olduğu konusunda yetkilileri uyardı. Dün de sıra beklemeden oy vermek isteyen 10 asker polis tarafından tutuklanmıştı.

Dünyanın en değerli elmas madenlerine sahip Zimbabve’de Başbakan Tsvangirai, 2008 seçimlerinde ilk turu önde göğüslemesine rağmen şiddet olayları çıkmış, iktidar tarafından yaklaşık 200 taraftarı öldürülmüş ve binlerce partilisinin yaralanmıştı. Tsvangirai olaylar ardından geri çekilmiş ve koalisyona zorlanmıştı.

Afrika Birliği Zimbabve'de seçimlere tam not verdi. Afrika’nın en yaşlı lideri Mugabe, ülkesine ambargo uygulayan Batılı güçlerin seçimleri gözlemlemesine izin vermeyince görev Afrika Birliği’ne (AU) düştü. AU gözlemcisi yaptığı açıklamada, dün yapılan seçimlerin "huzurlu, özgür ve adil" olduğunu rapor etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.