100 kişiden 3’ü lisanslı

100 kişiden 3’ü lisanslı

Lisanslı sporcu sayısı her geçen gün artıyor. Yapılan istatistiklere göre 1 milyon 500 binin üzerinde sporcu bulunan Türkiyede, her 100 kişiden 3ü lisanslı.

Türkiye’de, futbol dışında, 419 bin 98’i bayan 1 milyon 512 bin lisanslı sporcu bulunuyor. Lisanslı futbolcu sayısının 214 bin, Milli Eğitim Bakanlığından lisanslı sporcu sayısının ise 529 bin olduğu Türkiye’de, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden (GSGM) lisanslı sporcularla birlikte, toplam lisanslı sporcu sayısının 2 milyon 256 bin olduğu bildirildi. GSGM verilerinden derlediği bilgiye göre, federasyonlara bağlı lisanslı sporcu sayılarına bakıldığında, 43 bin 389’u bayan 178 bin 722 sporcuyla tekvando en çok ilgi gören spor dalı konumunda bulunuyor. Tekvando dışında en çok ilgi gören dallar, 171 bin 933 lisanslı sporcuyla basketbol, 123 bin 291’le voleybol, 113 bin 336’yla satranç ve 110 bin 226’yla atletizm olarak sıralanıyor.

Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonuna bağlı 56 lisanslı sporcu bulunurken, buz pateni, 926 lisanslı sporcuyla en az ilgi gören spor dallarında başı çekiyor. Buz patenini, 489 sporcuyla motosiklet, bin 99’la modern pentatlon, bin 666’yla triatlon izliyor. Bayanların spor dalları tercih sırasında motosiklet, sonda yer alıyor. Türkiye’de lisanslı 22 bayan motosiklet sporcusu bulunurken, Beyzbol, Softbol, Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu da 30 bayan sporcuyla dikkati çekiyor.

İllere göre sporcu sayısında, 194 bin 117 ile İstanbul başı çekerken, Ankara’da 84 bin 637, İzmir’de 80 bin 424 sporcu bulunuyor. Lisanslı sporcu sayısının ez az olduğu iller arasında ise 3 bin 462’yle Bayburt başı çekerken, bu ili Düzce 3 bin 543, Ardahan 3 bin 783, Gümüşhane 4 bin 46 sporcuyla izliyor. Türkiye’de, 12’si askeri, 619’u ihtisas, bin 207’si müessese, bin 518’i okul, 6 bin 184’ü spor olmak üzere 9 bin 540 kulüp bulunuyor. GSGM’den lisans alan federasyonlarda, 419 bin 98’i bayan, 1 milyon 512 bin lisanslı sporcu bulunuyor. Buna göre, Türkiye Futbol Federasyonundan lisanslı futbolcu sayısının 214 bin, Milli Eğitim Bakanlığından lisanslı sporcu sayısının ise 529 bin olduğu Türkiye’de, GSGM’den lisanslı sporcularla birlikte toplam lisanslı sporcu sayısı 2 milyon 256 bine ulaşıyor.

SPORCU SAYIMIZ, ANORMAL AZ

Spor Bilimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Birol Doğan, yaptığı açıklamada, lisanslı sporcu sayısının, nüfusa göre “anormal az” olduğunu vurguladı. Herkesin bu gerçeği kabul ettiğini dile getiren Doğan, “Gelişmiş ülkelerde lisanslı sporcu sayısı yüzde 10’ları aşarken ülkemizde yüzde 3’ler seviyesinde olması düşündürücü. Bazı ülkelerdeki sporcu sayısı ise yüzde 40’ları aşıyor. Bu gerçekten yola çıkarak, lisanslı sporcu sayısıyla birlikte, topluma spor yapma alışkanlığının kazandırılması için çalışmalar yapılması gerekiyor” dedi.

Doğan, sporcu sayısının artırılması için “okul, kulüp, üniversite” üçgeninin, yerel yönetimlerle koordineli çalışma içine girmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Yerel yönetimlerin profesyonel spora değil, ‘herkes için spor’a sorumlulukları bulunuyor. Açık alanların giderek azalması nedeniyle tesis sayısının artırılması gerekiyor. Ayrıca eğitim sistemimizin sorgulanması gerekiyor. Derslere, sınavlara endeksli yaşam tarzı benimsenmeye başladı. Beden eğitimi dersleri, bir külfet, boşa geçen zaman olarak algılanıyor. Halbuki çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için spor yapmaları şarttır.”

SAĞLIK VE STRESTEN UZAKLAŞMAK İÇİN SPOR

Yetişkinlerin de sağlık için haftada 3 günün en az birer saatini, spora ayırmaları gerektiği kaydeden Doğan, şunları söyledi: “Yetişkinler, performans sporu olmasa da hareket etkinliklerini yapmalılar. Yürüyüş yapabilirler, son zamanlarda belediyeler tarafından oluşturulan parklarda çalışabilirler. Spor yapmak, ayrıca stresten uzaklaşmak için de çok önemli. Pozitif, olumlu düşünceyle birlikte açma-germe hareketleri yapmak stresi düşürüyor.”

Doğan, yerel yönetimlerin, sağlıklı toplum için cüzi ücretlerle veya ücretsiz toplu spor hizmetini de yaşama geçirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.