‘10 numara’ tehlike

‘10 numara’ tehlike

Akaryakıta yapılan zamlarla birlikte 10 numara yağ kullanımı artıyor. PÜİS Konya Şube Başkanı Ali Duran, “Bu yağı kullanan araçlar trafikte canlı bomba gibi gidiyor. Konya'da üretimi çok fazla ama hiçbir denetim yok. Biran önce önlem alınmalı” dedi

Petrol varil fiyatlarının uzun aradan sonra yükselişe geçmesi zammı da beraberinde getirdi. Petrolün varili 45 dolar seviyesinden hızla yükselerek 55,5 dolara kadar çıktı. Orta vadede fiyatların 60 dolara kadar yükselmesi bekleniyor. Petrol fiyatında 6 ayda yaşanan yüzde 50’den fazla düşüşün Türkiye’de pompaya yansımaması tartışılırken iki günde benzine 14 kuruş, motorine 16 kuruş zam geldi. 95 oktan benzinin litresi 4,19’dan 4,33 liraya, motorin ise 3,59’dan 3,75 TL’ye çıktı. Akaryakıttaki şok yükselişe, petrolde 4 gündür etkili olan artışın sebep olduğu belirtiliyor. 45 dolara kadar gerileyen brent petrolü, dün yüzde 3 artarak 56,4 dolar oldu.

CARİ AÇIK KAPATILIYOR

Türkiye'ye petrolün Dolar üzerinden geldiği için fiyatların da buna bağlı olarak yükseldiğini kaydeden Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Konya Şube Başkanı Ali Duran,

“Türk vatandaşı benzine hâlâ fazla para ödüyor. Bunun en büyük sebebi ise Türkiye’de akaryakıt vergisinin çok yüksek olması. Türkiye’de benzinden alınan vergi, ABD’deki benzin vergisinin 10 katına denk geliyor” dedi. Cari açığın petrol üzerinden kapatılmaya çalışıldığını belirten Duran, petrol işleme bedelinin ardından ÖTV ve KDV'nin eklendiğini son olarak da dağıtım bedelinin uygulanmasıyla Türkiye'nin dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığını belirtti.

 Akaryakıt fiyatlarının yükselmesiyle birlikte 10 numara yağın tüketiminin artacağını ifade eden Duran, “Özellikle ticarette kavşak rol üstlenen Konya'da 10 numara yağın tüketimi artıyor. Yasal mevzuatlardaki boşluklardan yararlanılarak baz yağlardan ve atık yağlardan elde edilen ve akaryakıt olarak kullanılabilen 10 numara yağın tüketiminde meydana gelen artış gerek sektörü gerek ekonomiyi ve çevreyi olumsuz yönde etkiliyor” diye konuştu.

KONYA'DA DA ÜRETİLİYOR

10 numara yağın, motorin piyasasına tüm ülke çapında birçok farklı marka altında ve çoğunlukla teneke ambalaj içinde satıldığına dikkat çeken Duran, “Konya'da da bunu üreten fabrikalar var. Çoğu zaman da yol üstünde satılıyor. Valilik ve Emniyet denetimler yaparak bu soruna bir çözüm getirmeli.  Akaryakıttaki yüksek vergilerin neden olduğu fiyat farkı nedeniyle, tüketiciler motorin yerine ‘madeni yağ’ kullanıyor. Çevreye zarar verdiği yetmiyormuş gibi yanma riski de var. Tek bir standarda sahip olmayan 10 numara yağın satıldığı tenekelerin içinde çeşitli karışımlar bulunuyor. Bunu üreten 10 firmanın 10'u da farklı üretiyor. Belli bir standartı yok. Araçlar trafikte canlı bomba gibi gidiyor. Genellikli atık bitkisel ve madeni yağlar ile çeşitli maddelerin karışımı oluşturuyor. Bunların dışında tenekelerde kaçak motorin ve diğer karışımlar ile tenekelerin içinde sadece kaçak mazot bulunan türleri kullanılıyor. Bu da kaçak mazotun istasyonlarda satılması mümkün değilken, bu yolla satılabilmesini sağlıyor. Kamyon, otobüs garajları, oto sanayi siteleri, yol boylarındaki dükkan ve açık alanlarda satılan 10 numara yağın kesme yağı, inceltme yağı gibi isimler ile fatura edilebilmesi ve marka/üretici bilgilerinin mevcut olması sorunun çözümünü zorlaştırıyor” açıklamasında bulundu.

BÜYÜKŞEHİR HAREKETE GEÇMELİ

Motorin yağının litresiyle 10 numara yağın litresinin arasında 1 lira fark olduğunu kaydeden Duran, “Bir depo da yaklaşık 90 lira kar elde ediliyor. 10 numara yağ adı altında satıldığı ve faturalandırıldığı için, bu kaçakçılık karşılığında kanunlardaki boşluklar nedeniyle yaptırımın yapılamıyor. Artık buna bir son verilsin. Akaryakıt fiyatlarının düşeceği yok. Vatandaşın da alım gücü düşük olduğu için bunu tercih etmek zorunda kalıyor. Akaryakıt ve akaryakıt harici ürünlerin ÖTV tutarlarının dengelenmesi gerekiyor. Kesilen faturalara da belli bir standartın getirilmesi gerekiyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi önce broşür dağıttı. Sonra uyardı en sohda para cezası keserek, bu yağı kullanan araçları topladı. Binin üzerinde araç toplandı. Konya'da da buna benzer bir uygulama yapılmalı. Çevre kirliliği sadece doğalgaz kullanmakla olmuyor” şeklinde konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.