Zorla Evlendirilmeden Önce Koruma Yolları Araştırılmalı

Zorla Evlendirilmeden Önce Koruma Yolları Araştırılmalı

Almanya'nın Stuttgart kentinde zorla evliliğin tartışıldığı bir panel düzenlendi. Baden-Württemberg (BW) Uyum Bakanlığı ve Protestan Topluluğu Derneği (eva) tarafından düzenlenen sempozyumun ilk bölümünde bir emniyet yetkilisi, bir hukukçu ve Eva derneği.

Almanya'nın Stuttgart kentinde zorla evliliğin tartışıldığı bir panel düzenlendi. Baden-Württemberg (BW) Uyum Bakanlığı ve Protestan Topluluğu Derneği (eva) tarafından düzenlenen sempozyumun ilk bölümünde bir emniyet yetkilisi, bir hukukçu ve Eva derneğinden bir yetkili konunun hukuki boyutunu değerlendirdi.

Eva Derneği Danışma Müdürü Ayşe Kartal, mağdur kızlara zaman kaybetmeden yardım eli uzatmak gerektiğini söyledi. Kartal, "BW’de zorla evlendirilen kızların acil yardım durumunda barınacak yerlerinin olmaması büyük bir sıkıntı. Zorla evlendirilen veya evlendirilmek istenen kızlara yardım etmek için hiç zaman kaybetmeden destek olmak gerekiyor." dedi.

BW Uyum Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, "Şiddetin bir biçimi olan zorla evlilik vakalarına son zamanlarda Almanya’da da rastlanıyor. Aile fertleri tarafından tehdit edilerek veya kendilerine şiddet uygulanarak evlenmeye mecbur edilenlerin sayısı hakkında net bir bilgi olmasa da, uzmanlar söz konusu sayının bir kaç bin olduğunu tahmin ediyor." bilgisi verildi.

Uyum Bakanlığı Müsteşarı Wolf Dietrich Hammann ise zorla evliliklerin buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu söyledi. Hammann, "Zorla evlendirilerek mağdur edilen kadın ve kızların özgürlüğü ve kendi kaderini tayin etme hakları aslında önceden kısıtlanıyor. Dolayısıyla onları evlilik durumuna getirmeden önce korumanın yollarını aramamız gerekiyor." dedi.

Panelin ikinci bölümünde Uyum Bakanlığı, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Baden Kadın Kolları ve Baden-Württemberg Türk Toplumu'ndan yetkililer zorla evliliğe karşı etkili mücadele etmenin yollarını tartıştı. Panelin ardından Duale Hochschule Baden-Württemberg Profesörü Dr. Jan İlhan Kızılhan çocuklarını evliliğe zorlayan aileleri değerlendirdi.

Namus cinayetleri konusunda çalışmaları bulunan ve yaklaşık 15 yıldır mahkemelerde psikolojik uzman olarak görev yapan Prof. Dr. İlhan, yaptığı son çalışmada namus cinayeti işleyen Türklerle görüştüğünü belirtti. Eva Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre geçen yıl danışma merkezine toplam 168 kız, 4 erkek ve 10 çift başvurdu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.