Ziraatçılar Derneği:‘nden Enflasyon Açıklaması

Ziraatçılar Derneği:‘nden Enflasyon Açıklaması

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkan İbrahim Yetkin, Ekim ayı enflasyon rakamları için “Enflasyona karşı yürütülecek mücadele, hem yüksek aracı kârlarını sınırlayacak önlemlerden hem de girdilere yapılacak destek sonucu...

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkan İbrahim Yetkin, Ekim ayı enflasyon rakamları için “Enflasyona karşı yürütülecek mücadele, hem yüksek aracı kârlarını sınırlayacak önlemlerden hem de girdilere yapılacak destek sonucu üretimi artırmaktan geçiyor.” dedi.

İbrahim Yetkin açıklamasında ana harcama grupları itibarıyla aylık bazda en yüksek artışın yüzde 9,95 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldüğünü bildirdi. Yetkin, gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarının yüzde 2,65 arttığına işaret etti.

“FİYAT ARTIŞLARINI SALT REKOLTE DÜŞÜŞÜ YA DA İKLİM KOŞULLARIYLA AÇIKLAMAYA OLANAK VERMİYOR”

TÜFE'de yıllık bazda en yüksek artışın, yüzde 14,34 ile lokanta ve oteller grubunda olduğunu, unu, yüzde 12,56 ile gıda ve alkolsüz içeceklerin izlediğini aktaran Yetkin, şöyle devam etti:

“Ekim ayında giyim ve ayakkabıda gerçekleşen olağanüstü artışın okulların açılması ve okul kıyafetleri satışından kaynaklandığı düşünülürse, hem aylık hem de yıllık enflasyon artışının ana unsurunun gıda sektöründen (ve onunla ilgili lokanta ve otelcilik sektöründen) kaynaklandığı görülüyor. Bu artışta bu yıl başından hasat dönemi sonuna kadar yaşanan kötü hava koşulları ve bunun sonucu olan rekolte düşüşleri bir rol oynamış olabilir. Ancak, kötü iklim koşullarının sona ermesinin ardından yetişen mevsimlik meyve ve sebze fiyatlarındaki artış, fiyat artışlarını salt rekolte düşüşü ya da iklim koşullarıyla açıklamaya olanak vermiyor. “

“ÜRÜNLERİN ÜRETİCİ FİYATLARI İLE MARKET FİYATLARI ARASINDA BİR UÇURUM OLDUĞU GÖRÜLÜYOR“

TZD Genel Başkan İbrahim Yetkin, yapılan araştırmaların, gıda maddelerindeki fiyat artışlarında yüksek aracı kârlarının çok önemli bir unsur olduğunu gösterdiğine işaret ederek, “ Nitekim, ekim ayında yapılan piyasa araştırmalarına göre, ürünlerin üretici fiyatları ile market fiyatları arasında bir uçurum olduğu görülüyor. Bu fark, domateste yüzde 172, sivri biberde yüzde 264, patlıcanda yüzde 190, ıspanakta yüzde 481, marulda yüzde 366'yı buluyor. Üretici fiyatlarındaki nispi artış ise büyük ölçüde mazot ve elektriğe yapılan zamların ve dövizdeki yükselmenin ardından girdi fiyatlarında ortaya çıkan artıştan kaynaklanıyor. Dolayısıyla, enflasyona karşı yürütülecek mücadele, hem yüksek aracı kârlarını sınırlayacak önlemlerden hem de girdilere yapılacak destek sonucu üretimi artırmaktan geçiyor.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.