Zeybekci: Vietnam İle Ticaret 63 Milyondan 1,3 Milyar Dolara Çıktı

Zeybekci: Vietnam İle Ticaret 63 Milyondan 1,3 Milyar Dolara Çıktı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Vietnam ile ticaretinin 63 milyon dolardan 1,3 milyar dolara çıktığını bildirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Vietnam ile ticaretinin 63 milyon dolardan 1,3 milyar dolara çıktığını bildirdi.


Nihat Zeybekci ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Vu Huy Hoang, iki ülke arasındaki yatırımların korunması ve teşviki için anlaşma imzaladı. Ekonomi Bakanlığı'nda gerçekleşen törende konuşan Zeybekci, Türkiye ve Vietnam'ın ortak değerleri bulunduğuna işaret etti.

İki ülkenin ilişkilerinin son 10 yılda hızla geliştiğine temas eden Zeybekci, “Ancak ülkelerimiz arasında hızla artan Türkiye aleyhine gelişen dengesizliğin de giderilerek ülkemiz mallarnın da Vietnam pazarında daha fazla pay alması gerektiğini değerlendirmekteyiz. Yatırımların karşılıklı korunması ve teşvikine ilişkin anlaşma Türk yatırımcıların Vietnam’daki; Vietnamlı yatırımcıların Türkiye’deki temel hak ve menfaatlerini uluslararası hukuk temelinde korunması, kar transferlerinin güvence altına alınması, ev sahibi devletçe yapılması muhtemel kamulaştırma işlemlerinin şartlarının belirlenmesi ve ev sahibi devleti ile yatırım arasında uyuşmazlık çıkması halinde yatırımcıya uluslararası tahkime başvurma hakkını sağlayan olmazsa olmaz hükümler içerin temel nitelikte uluslar arası bir anlaşmadır.” dedi.

“ÇİFTE VERGİLENDİRME DE KALKACAK”

Zeybekci, bugün imzaladıkları anlaşma ve yakın gelecekte imzalanması planlanan çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması sayesinde iki ülke arasında bugüne kadar çok düşük seviyede kalmış olan yatırımların da hızla artmasını temenni ettiklerine dikkat çekti.
Türkiye ile Vietnam yatırımlarının karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması ile hedeflenen yatırım tipini ise sermaye ile birlikte teknoloji, know how, yönetim becerisi ve yeni pazar imkanlarını da beraberinde getiren doğrudan yabancı sermaye yatırımları olarak aktaran Zeybekci, Türk girişimcilerin Vietnam’ın kalkınmasına yardımcı olacak üretken yatırımlarını da yakın bir gelecekte görmeyi ümit ettiğini vurguladı.

Bakan Nihat Zeybekci, “Vietnam’da imalat, eğitim, sağlık, özellikle yenilebilir enerji, turizm sektörlerin ülkemiz yatırımcılarına önemli fırsatlar sunmaktadır. Müteahhitlerimizin de su arıtma sistemleri, yol ve enerji santral projeleri gibi altyapı hizmetlerinin inşasında da potansiyel çalışma alanları vardır.” dedi.

Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Vu Huy Hoang da iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesinden duydukları memnuniyeti belirterek, bunun atılan imza ile daha da ileri seviyeye taşınacağını dile getirdi. Hoang, ülkesindeki yatırım fırsatları hakkında da katılımcılara bilgi verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.