Zeybekci: Merkez Bankası’na Faiz Sitemimizin Sebebi Net Olarak Görülebilir

Zeybekci: Merkez Bankası’na Faiz Sitemimizin Sebebi Net Olarak Görülebilir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, büyüme rakamları ile ilgili olarak “Ekonomimiz 19 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Merkez Bankası’na faiz konusundaki sitemlerimizin sebebi bugün açıklanan verilerde daha net olarak görülebilir. ” dedi.Ekonominin...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, büyüme rakamları ile ilgili olarak “Ekonomimiz 19 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Merkez Bankası’na faiz konusundaki sitemlerimizin sebebi bugün açıklanan verilerde daha net olarak görülebilir. ” dedi.

Ekonominin 2014 yılının ikinci çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 2,1 büyüdüğüne işaret eden Zeybekci, konuyla ilgili değerlendirmesinde “Ekonomi net ihracatın katkısı ile büyüdü. Net ihracatın büyümeye katkısı 2.9 puan oldu. İlk yarıda büyüme yüzde 3.3 olarak gerçekleşti. İlk yarıda cari açık GSYİH oranı yüzde 6.3’e indi. Yılsonunda 6’nın da altına gelecek. Yılsonunda yüzde 4’e ulaşabilmek için son çeyrek performansı çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Zeybekci, iç talebin büyümeye olan katkısını etkileyen faktörlerden en önemlisinin faiz oranları ve kredi kullanımı olduğunu belirtti. Merkez Bankası’na faiz konusundaki sitemlerinin sebebinin büyüme verileri ile daha net olarak görülebileceğini söyledi.

Zeybekci, “ Faiz kemeri çok sıkıldı ve iç talep katkısı negatife indi. Bizim Türkiye olarak sürdürülebilir ve dengeli büyümemiz hem iç hem dış talebi büyümeye benzer katkıları vermesinden geçiyor. İç talep de dış talep de büyümeye pozitif katkı vermeli. İç talebin pozitif katkısı tüketimi ve cari açığı şişiren bir tarzda değil, yatırımları üretimi ve istihdamı artıran bir kulvarda olmalı. Türkiye ekonomisi hem iç hem dış talebin katkısı ile büyüme yoluna girmeli. 2014 yılı bunun başlangıç yılı olacak fakat önümüzdeki yıllarda da aynı kulvarda ilerlememiz gerekiyor. Yüzde 4’lük büyüme hedefine yaklaşmak için, yılın kalan aylarında beklentilerin üzerinde bir performans göstereceğimize eminim. Bunu söylerken Avrupa’daki zayıf ekonomik performansı, Rusya, Suriye, Irak, Libya, Mısır’daki siyasi ve ekonomik gelişmeleri, gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamayı, fon hareketlerinde ABD kaynaklı durgunlaşmayı göz ardı etmiyoruz. Bunların her biri bizim için negatif unsurlar. Her biri hem büyümemizi, hem ihracatımızı olumsuz etkiliyor ve etkilemeye devam edecek. Ekonomimiz bunlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. “ diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.