Zeybekci: Denetlenen Ürünlerde Uygunsuzluk Ve Güvensizlik Oranı Yüzde 25

Zeybekci: Denetlenen Ürünlerde Uygunsuzluk Ve Güvensizlik Oranı Yüzde 25

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, denetlenen toplam ürün parti sayısının bir önceki yıla göre yüzde 53 artarak 118 bin 724 olduğunu ve denetim sonucunda ürünlerin yüzde 12’sinin uygunsuz, güvensiz bulunduğuna söyledi. Zeybekci, "Denetlenen...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, denetlenen toplam ürün parti sayısının bir önceki yıla göre yüzde 53 artarak 118 bin 724 olduğunu ve denetim sonucunda ürünlerin yüzde 12’sinin uygunsuz, güvensiz bulunduğuna söyledi. Zeybekci, "Denetlenen toplam ürün partisi menşeine göre yüzde 63 yerli üretim, geri kalan yüzde 37 ise ithalat kökenlidir. İthal ürünlerde güvensiz bulunma oranı ise yüzde 14’tür. 2014 yılının ilk 6 aylık verilerine göre aynı kuruluşlar tarafından denetlenen 69 bin 591 ürün partisinde tespit edilen uygunsuzluk, güvensizlik oranı yüzde 25 seviyesine yükselmiştir." dedi.

Piyasa denetimi, gözetimi ve ürün güvenliği değerlendirme kurulu 3. toplantısı Ekonomi Bakanlığı’nda yapıldı. Toplantıya Bakan Zeybekci’nin yanı sıra, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve davetliler katıldı.

2013 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Denizcilik Haberleşme Bakanlığı, Gıda ve Tarım Bakanlığı tarafından ürün parti bazında sağlanan verileri açıklayan Zeybekci, "Bu kuruluşlarca denetlenen toplam ürün parti sayısı bir önceki yıla göre yüzde 53 artarak 118 bin 724 olmuş ve denetim sonucunda yüzde 12’si uygunsuz, güvensiz bulunmuştur. Denetlenen toplam ürün partisi menşeine göre yüzde 63 yerli üretim, geri kalan yüzde 37 ise ithalat kökenlidir. İthal ürünlerde güvensiz bulunma oranı ise yüzde 14’tür. 2014 yılının ilk 6 aylık verilerine göre aynı kuruluşlar tarafından denetlenen 69 bin 591 ürün partisinde tespit edilen uygunsuzluk, güvensizlik oranı yüzde 25 seviyesine yükselmiştir." bilgisini verdi.

Zeybekci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ise 2013 yılı verilerine göre başta gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler olmak üzere iç piyasa ve ithalatta toplam 134 bin 601 ürün partisi denetlendiğine işaret ederek, "Bunların yüzde 4’ünde uygunsuzluk, güvensizlik tespit etmiştir. Bu yılın ilk yarısında ise 46 bin 221 ürün denetlenmiş bunların da yaklaşık yüzde 5 uygunsuz ve güvensiz bulunmuştur." dedi. Zeybekci, dünya ticaret kurallarıyla ilgili de şunları söyledi:

"Bu kurallar nedeniyle iç mevzuatta denetimini düzenlemediğimiz bir ürün ithal edilirken denetlenememektedir. Bu durum yetkili kuruluşların piyasa denetimlerini bakanlık olarak da bizim ithalat denetimlerini daha etkin yapmamızı kısıtlamaktadır. Bu kapsamda öncelikle ürünlerde kullanılan tehlikeli kullanılan çeşitli kimyasallar dikkat çekmektedir. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mevzuat çalışmalarının sonuçlandırılmasını da bekliyoruz. Gerek ithalatta gerekse iç piyasada ürünlerin denetimin başlatacak veya denetimin kapsamını genişletecek bu mevzuatın bir an evvel yürürlüğe girmesi temel isteğimizdir."

2012 ve 2014 yıllarını kapsayan mevcut strateji belgesi için dönem sonuna geldiklerini belirten Ekonomi Bakanı, "Bugün bu belge kapsamındaki çalışmaları değerlendirip 2015- 2017 yılları için yeni stratejiyi kabul edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda iç piyasada yapılan piyasa, denetim, gözetim, ithalat denetimleri arasında etkin bilgi akışı ve paylaşımın sağlanmasını tehlikeli kimyasallara ve internet satışlarına öncelik verilmesini içeren sonuçta denetimlerin işlevsel hale gelmesine yönelik vizyonumuzun yeni stratejimizin temelini oluşturacaktır. Toplantı sonunda bu belgenin tüm kuruluşlarca kabul edilmesi de sahiplenilmesi de bizim en büyük arzumuzdur." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.