Zeybekçi: Deik Başkanı'nı Bakanlık Atayacak

Zeybekçi: Deik Başkanı'nı Bakanlık Atayacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'nun, bakanlığına bağlanması ile koordinasyonda yaşanan bir takım sorunların önüne geçeceklerini söyledi. DEİK’in ortadan kalkmadığını, özel sektörün tüm katmanlarının...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'nun, bakanlığına bağlanması ile koordinasyonda yaşanan bir takım sorunların önüne geçeceklerini söyledi. DEİK’in ortadan kalkmadığını, özel sektörün tüm katmanlarının dahil olacağı bir yapıyı kurguladıklarını aktaran Zeybekçi, "DEİK aktivitelerinde ekonomi bakanlığının yurt dışı temsilcilikleri ile veyahut ekonomi bakanlığının dış ticaret politikaları ile tam bir koordinasyon içine girmekte zorlanıyor. Bazen duyuyoruz, DEİK iş konseyi falanca ülkenin ekonomi bakanı veya başbakanı ile görüştü. Veya falanca ülkenin ekonomi bakanlarını Türkiye’ye davet etti. Teknik anlamda, bir sıkıntı vardı. Türk ekonomisin ve dış ticaretinin ve Türkiye’nin dış ticaretinin dışarıya açılmasının sorumlusu bir bakanlık olarak bunları olumsuz yöne götüren adımlar atılmaz.” dedi. DEİK’in yönetim kurulu başkanını da Ekonomi Bakanlığı’nın atayacağını sözlerine ekledi.

Bakan Zeybekçi, bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

İthalatı azaltıcı ne gibi önlemler alınıyor sorusuna Zeybekçi, “Türkiye ithal etmediği zaman hiç bir şey kaybetmeyeceğini ortaya koyan ürünler ile ilgili bir çalışma var. Türkiye’nin kolaylıkla kendi içinden temin edebileceği ürünler üzerine çalışma yapıyor. Önümüzdeki dönemde bu ürünlerin üzerinde bu çalışmaları yaptık, yapıyoruz. Bununla ilgili çalışmalar yaparken dünya ticaret örgütü ve AB ilişkilerimizi dikkate alarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Azaltıcı tedbirleri uygulamak istiyoruz.” şeklinde cevap verdi.

RUSYA’YA UYGULANAN AMBARGOYA TÜRKİYE DESTEK VERMEYECEK

AB ve ABD’nin Rusya’ya uyguladığı ambargoyu Türkiye’nin uygulayıp uygulamayacağının sorulması üzerine de Bakan Zeybekçi, Rusya ve Ukrayna’nın bulunduğu coğrafya asla vazgeçilmeyecek bir coğrafya olduğunu belirtti. Önümüzdeki dönemde iç piyasadaki dengelerin gözetilmesi gerektiğini altını çizen Zeybekçi, Türkiye’nin Rusya’ya sunacağı fırsatı hem ihracatı arttırmak hem de aradaki Rusya ile aramızdaki hem nakliye hem de sertifikasyon gibi alanlarda bir çok sıkıntı var. Bunların çözümünde de biz olumlu gelişmeleri fırsat olarak görüyoruz. Önümüzdeki hafta da Rusya ekonomi ve ticaret bakanı burada olacaktı. Gelemiyor. Bizim büyük bir heyetle Rusya’da çalışmalarımız olacak .Rusya ile çalışmalarımızı genişletmek istiyoruz.” diye konuştu.

Zeybekçi, Türkiye’nin Gümrük Birliği bir ülke olduğunu, ama AB üyesi bir ülke olmadığına dikkat çekerek, Türkiye’nin bu noktada Rusya’ya uygulanacak ambargoyu desteklemeyeceğini vurguladı. Böyle bir zorunluluğun olmadığını dile getirdi. Rusya’nın liderliğini yaptığı Asya Birliği’nin de Türkiye’nin yok sayamayacağını anlatan Zeybekçi, bu birlikle de Türkiye’nin ilişki kurmak istediğini aktardı. Zeybekçi, önümüzdeki dönemde de bu Türkiye’nin bu gayretlerine devam edeceğine de işaret etti.

ABD’nin IŞİD’e karşı başlatacağı operasyonun Türkiye’yi nasıl etkiyeceğinin sorulması üzerine de bakan Zeybekçi, torba yasada onaylanan en önemli uluslararası anlaşmalardan birinin İran ile yapılan ticaret anlaşmasının olduğunu kaydetti. Artık Türkiye’nin fiili olarak harekete geçtiğini ifade eden Zeybekçi, “İran çok önemli ticaret gelişmeleri yaşayacağız. Ümitliyim.” dedi.

Zeybekçi, "Yaşanan ekonomik gelişmelerin ardından OVP’de bir değişikliği gidilecek mi?” sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Bu yıl ki konulan hedef yüzde 4’tü. Gözden geçirilecek ama ben son çeyrekte, Ama çeyrekte iç piyasada olumlu yönde pozitif yönde katkının olacağını, beklenenden daha yukarı büyümenin olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah yüzde dörtlük bir seviyeyi yakalayacağımızı tahmin ediyorum.”

DEİK’E ÖZEL SEKTÖRÜN TÜM KATMALARI KATILACAK

Bakan Zeybekçi, DEİK’in neden Ekonomi Bakanlığı’na bağlandığını sorulması üzerine de şu cevabı verdi:

“Dış ticaret belgeleri, ihracatla ilgili belgeler… TOBB köklü bir kuruluş. Türkiye’nin en eski sivil toplum kuruluşu. Uzman kuruluşu. Türkiye evraklarla ilgili belgeler ortaya çıkarken TİM yoktu. Bu görev TOBB’a verilmişti. Geldiğimiz nokta da TİM diye bir kurumumu var. Türkiye’de 11 şehirde ihracatçı birliğimiz var. Biz burada ihracat evraklarını düzenlerken sürecin kolaylığı, bu evrakları çok daha rahat bir şekilde temin edebilmesi için amacıyla sanayi odalarımız ile birlikte ihracatçı birliklerimize de bu evrakları hazırlama yetkisi verdik. Bu ihracatımızın işini rahatlatmak, işlerin önünü açmak üzere atılan bir adım. DEİK genellikle TOBB başkanlarının iradesinde olan bir sivil toplum kuruluşudur. Ve Türkiye’yi dışarıda ekonomik ilişkilerde temsil etme görevi verilmiş, 1986 yılında. Bu yılda Türkiye’nin ticaret hacmi 17 milyar dolardı. Türkiye yeni yeni ihracata dayalı hedefleri keşfetmeye başlamış. Türkiye’nin dünyaya ticaret anlamında bir bakışı yoktu. Geldiğimiz nokta şimdi çok farklı. Afrika bizim için son derece önemli. Asya da. Dünyanın ekonomik haritaları yeniden çiziliyor. DEİK ortadan kalkmadı. Pazartesi günü yayınlayacağımız yönetmelikte DEİK’in özel sektörün tüm katmanlarının katıldığı, daha sivil toplum kuruluşlarının etkin olduğu yönetim kurulunda kendi kendini yöneten bir yapı ortaya çıkacak. Şunu söylemek yanlış olur: DEİK daha devletçi olacak. Ekonominin tüm sektörlerinin yer aldığı karar verdiği aktif olarak içinde yer aldığı bir kuruluş olacak. DEİK aktivitelerinde ekonomi bakanlığının yurt dışı temsilcilikleri ile veyahut ekonomi bakanlığının dış ticaret politikaları ile tam bir koordinasyon içine girmekte zorlanıyor. Bazen duyuyoruz, DEİK iş konseyi falanca ülkenin ekonomi bakanı veya başbakanı ile görüştü. Veya falanca ülkenin ekonomi bakanlarını Türkiye’ye davet etti. Teknik anlamda, bir sıkıntı vardı. Türk ekonomisin ve dış ticaretinin ve Türkiye’nin dış ticaretinin dışarıya açılmasının sorumlusu bir bakanlık olarak bunları olumsuz yöne götüren adımlar atılmaz.”

Bakan Zeybekçi, bir soru üzerine de DEİK’in yönetim kurulu başkanını Ekonomi Bakanlığı’nın atayacağını sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.