Zamdan kurtulmak için araçlarını satıyorlar

Zamdan kurtulmak için araçlarını satıyorlar

Akaryakıt ürünlerine yapılan zamlar özellikle ikinci el benzinli araç sahibi vatandaşları araçlarını ellerinden çıkartma noktasına getirdi

Selçuklu Açık Oto Pazarı’na gelen araç sayısında geçen haftalara oranla büyük oranda artış olduğuna dikkat çeken araç sahipleri, “Bunun nedeni ilk olarak akaryakıt ürünlerine yapılan zamlar nedeniyle benzinin 4 TL sınırına dayanmasından kaynaklanıyor. Benzin ve LPG’li aracı olan vatandaşlar bir an evvel aracını elinden çıkartmak istiyor. Ancak istediği alıcıyı bulmakta zorlanıyor. Çünkü gerçekten otomobile ihtiyacı olan kişiler benzin veya LPG’li araç yerine dizel araçları tercih ediyor. Talebin fazla olması da dizel araçların fiyatlarını otomatik olarak artırıyor” dedi.
Yılbaşından sonra fabrikalar ve sıfır araç satış noktalarında stokların bitmesinin geçtiğimiz haftalarda kısa süreli olsa da ikinci el oto satışlarını hareketlendirdiğini söyleyen SEY-KA Otomotiv Şirketi ve Selçuklu Açık Oto Pazarı işletmecisi Kadir Eker ve Seyit Vural, “İkinci el otomobil satışlarını iki ayrı açıdan değerlendirmek lazım. Birinci nedeni şüphesiz akaryakıt ürünlerine yapılan zamların araç sahiplerini ekonomik yönden çıkmaza soktuğu için aracını elden çıkarması geliyor. İkinci nedeni ise sıfır araç satış noktalarında araç stoğunun bitmesi ve yılbaşından sonra banka kredi faizlerinin artması. Birince nedenden dolayı yaşanan artış ne yazık ki satıcıların yüzünü güldürmüyor. Her ne kadar satılmak için gelen araç sayısı sadece bugün için neredeyse bin 500 sınırına dayansa da alıcı oranı yüzde 10’u geçmedi. Çünkü akaryakıt zamları vatandaşları araca binmeye korkar duruma getirdi” dedi.
Aracını satmak için pazara getiren Mevlüt Tunç, oldukça hesaplı vermek istemesine rağmen alıcı bulmamaktan yakındı. Tunç, “Oto pazarında iğne atsan yere düşmeyecek şekilde kalabalık var. Her yer araç, geçecek yer kalmıyor. Ancak aracını satmak isteyenler ne gönüllerine göre bir müşteri bulabiliyor ne de araç almaya gelen vatandaşlar bütçelerine göre araç bulabiliyor. Şu anda pazarda satılan araçların fiyatları ortalama olarak şu şekilde; 1998–2000 model Volkswagen Passat 17 ile 20 bin TL, 2000 Model Nissan 15–16 bin TL, 2005 model Renault Clio (Dizel)  15 bin TL. Bunun haricinde dar gelirli vatandaşların tercih ettiği düşük modelli otomobiller ise 4,5 ile 8, 9 bin TL civarında satılıyor. Ancak dediğim gibi herkes aracını satmak istiyor ama benzin zammı ve ekonomik sıkıntı bunu engelliyor. Ben iki haftadır aracımı satamadım” diye konuştu.
Aracını pazara getiren araç sahipleri Pazar içerisinde bir takım sıkıntılar yaşandığını da dile getirerek, “Buraya bir Pazar günü bin 500 civarında araç geliyor. Ancak pazara giriş tek olduğu için araçların giriş çıkışı sorun oluyor. Vatandaş aracını satsa bile aracı akşam saat 17.00’ye kadar çıkaramıyor. Bunun haricinde iç kısımlarda Allah korusun bir yangın çıksa bölgeye ne itfaiye geçebilir nede içerdeki araçlar dışarı kaçabilir. Bu da daha büyük sıkıntıların yaşanmasına neden olur. Bu konuda işletmecilerden biraz destek istiyoruz” diye konuştu.
SEY-KA Otomotiv Şirketi ve Selçuklu Açık Oto Pazarı işletmecisi Kadir Eker ve Seyit Vural, yaşanan sıkıntıları bildiklerini ifade ederek çözümü için önümüzdeki günlerde bir yenilik yapacaklarını söyledi. İşletmeciler, “Şu anda araçların toplandığı alan 33 bin metrekare civarında. Araçların giriş ve çıkışlarının yanı sıra diğer ihtiyaçlar için alan dar geliyordu. Bu sorunu ortadan kaldırmak için hemen yanımızda bulunan 6 bin metrekarelik alanı da işletmemize dahil ettik. Yeni alan ile hem araçlar arasında geçişleri kolaylaştıracağız hem kamyonet ve benzeri büyük araçlar ile küçük araçların yerlerine ayıracağız. Yeni aldığımız alanda mutlaka araç sahiplerinin rahat edeceği ve her türlü ihtiyacını karşılayacağı sosyal alanı da yeniden belirleyeceğiz. Bazen beklenenin üzerinde arıcın gelmesi hem araç sahiplerini hem bizleri zor durumda bırakıyor. Ancak dediğim gibi kısa bir süre sonra bu sorunları ortadan kaldıracağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.