‘zaman'a Açılan Dava İle Basına Gözdağı Veriliyor’

‘zaman'a Açılan Dava İle Basına Gözdağı Veriliyor’

Meclis’te, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘paraları sıfırlama tapelerini’ dinleten CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını yayımladığı için Zaman’ın Sorumlu Müdürü Harun Çümen hakkında açılan davaya...

Meclis’te, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘paraları sıfırlama tapelerini’ dinleten CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını yayımladığı için Zaman’ın Sorumlu Müdürü Harun Çümen hakkında açılan davaya meslek örgütlerinden tepki geldi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, “Gazetecilerin hakkını hukukunu bu kadar çiğneyen bir iktidar dönemi görülmedi.” dedi. Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ise “Bu dava hukuk yoluyla basına gözdağı vermekten başka bir şey değildir.” ifadelerini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Meclis’te dinlettiği dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile oğlu arasında geçen ‘paraları sıfırlama’ tapesini yayımlaması sebebiyle Zaman’ın Sorumlu Müdürü Harun Çümen’e 17 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı. Suç duyurusu üzerine savcılık soruşturmaya takipsizlik kararı verdi. İtirazı değerlendiren Bakırköy 2. Asliye Ceza Hakimliği ise takipsizlik kararını iptal ederek, delillerin montaj yoluyla elde edildiği iddiasıyla 17 yıl hapis istemiyle yeniden dava açtı. Üstelik, söz konusu haber başka gazetelerde de yer almıştı.

Zaman’da yer alan habere göre, basın meslek örgütlerinden, söz konusu olaya ilişkin tepkiler özetle şöyle:

Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel: "Bence 17 yılla yargılamasınlar, direkt assınlar. Başka bir çareleri yok. Muhalif gazeteler ve gazetecilerden kurtulmak için idam etsinler. Böyle saçma şey olur mu? Bir parti genel başkanı, kamuya bir olayı söylüyorsa artık o haberdir. Onun yazılmasında bir suç unsuru olur mu? Gazetecilerin hakkını hukukunu bu kadar çiğneyen bir iktidar dönemi görülmedi. Zaten muhalefet liderinin belli sayıda gazetede resmî, ismi ve söyledikleri çıkıyor, belli sayıda televizyonda çıkıyor. Onu da kıssınlar, yok etsinler. O güzel bin odalı saraylarında yaşamaya devam etsinler."

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “TBMM'de gösterilen, televizyonlardan canlı yayınlanan, pek çok gazetede haber yapılan olayla ilgili, dava açılması hukuk yoluyla basına gözdağı vermekten başka bir şey değildir. Hukuku kullanarak basın özgürlüğüne müdahale edilmesini tehlikeli bir gelişme olarak değerlendiriyor, bağımsız yargının özgürlüklerden yana karar vereceğine inancımızı vurguluyoruz.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.