Z kuşağı umutlu değil

Z kuşağı umutlu değil

Türkiye geneli 19-27 yaş arası 2 bine yakın genç üzerinde yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Z kuşağı olarak adlandırılan kesimin önemli bir kısmı yurtdışına gitmek isterken, bir kısmında ülkedeki eğitim sistemine ve siyasilere güvenmiyor

Necmettin Erbakan Üniversite Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Yılmaz ve Uzman Abdullah Aktürk tarafından Z Kuşağı üzerinde yapılan çalışma, Z Kuşağı hakkında oldukça önemli sonuçlar içeriyor. Türkiye genelinde 19-27 yaş arası gençler üzerinde gerçekleştirilen araştırmada; Z Kuşağının değerlerine, duygu durumları, gelecekten beklentileri, hangi ülkeyi dost ve düşman gördükleri, yurt dışında eğitim alma ve çalışma istekleri, siyasilerin performansı, benimsedikleri inanç sistemi, kendilerini cinsel kimlik olarak algılama durumları eğitimden beklentilerine, aile ve evliliğe nasıl baktıklarına kadar birçok konu hakkında çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

GENÇLER YURT DIŞINA GİTMEK İSTİYOR

Araştırmada gençlere yurt dışında eğitim almak ve çalışmak isteyip istemedikleri soruldu. Gençlerin yüzde 81’i yurt dışında eğitim almak istediğini, yüzde 77’si ise yurt dışında çalışmak istediğini belirtti. Gençler, yurt dışında çalışmak ve eğitim almak için Amerika’yı tercih etti. Gençlerin bu tercihi aynı zamanda oldukça dikkat çekici bir başka durumu da ortaya koyuyor. Araştırmada gençlerin Türkiye’ye dost ve düşman ülke olarak gördükleri ülkeler de soruldu. Amerika açık ara en çok düşman kabul edilen ülke olurken, Azerbaycan en çok dost kabul edilen ülke oldu. Z Kuşağı düşman olarak gördüğü ülkede çalışmayı, dost olarak gördüğü ülkeye göre çok daha fazla istiyor. Herhangi bir işte çalışmayan (eğitim hayatları devam eden ve biten) Z Kuşağı gençler, çalışanlara göre yurtdışına gitmeyi daha çok istiyor.

adsiz-005.jpg

SİYASİLERE GÜVENLERİ ÇOK AZ!

Araştırmada Z Kuşağına siyasilerin kendilerine uygun politika üretip üretmedikleri soruldu ve Z Kuşağı yüzde 18’i evet, yüzde 55’i bu soruya hayır cevabını verdi. Çalışan kesim, çalışmayan kesime (eğitim hayatları devam eden ve biten) göre siyasilerin kendilerine daha uygun politika ürettiğini düşünüyor.

EĞİTİMDEN BEKLENTİLERİ DÜŞÜK

Z kuşağı eğitim sisteminin kendilerini hayata hazırlamadığını düşünüyor. Z Kuşağının yüzde 74’ü eğitim sisteminin kendilerini hayata hazırlamadığını düşünüyor. Z Kuşağı aynı zamanda gelecekten umutlu olmadığını ve gelecek kaygıları yaşadıklarını belirtmiştir. Çalışan gençler ise çalışmayan (eğitim hayatları devam eden ve biten) gençlere göre gelecekten daha umutlu bir görüntü oluşturuyor.

adsiz-006.jpg

İDOLLERİ BİLİM İNSANLARI

Z Kuşağı kendilerine idol olarak bilim insanları ve aile bireylerini görmektedir. Kendileri için en az idol kabul ettikleri gruplar ise siyasiler ve yazılı-görsel medyada kurgulanan süper kahramanlardır. Z Kuşağında tanrısal bir inancı kabul etmeyenler azımsanmayacak oranda Z Kuşağının yüzde 88’i kendisini Müslüman olarak tanımlarken, yüzde 10’u tanrısal bir inancı kabul etmiyor. Z Kuşağının yüzde 5’i deist, yüzde 3’ü agnostik, yüzde 2’si ateist olduğunu ifade etmiş. Ayrıca araştırma Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin dini kuralları ve ibadetleri daha fazla önemsediğini gösteriyor. Dini kurallar ayrıca kasaba ve köylerde de daha fazla önemseniyor.

CİNSEL KİMLİKLERİ BÖLGELERE GÖRE FARKLILAŞIYOR

Araştırma Z Kuşağının cinsel kimliklerinin bölgelere göre farklılaştığını ortaya koymuştur. Androjen (hem erkek, hem kadın rolleri üstlenmiş) kimliğe Ege ve Marmara da daha çok rastlanırken, Karadeniz Bölgesinde daha az rastlanmaktadır. Çalışmayan (eğitim hayatları devam eden ve biten) gençlerde androjen kimlik çalışanlara göre daha çok görülüyor. Z Kuşağının yüzde 82’si toplumda yaşanan olumsuz olaylara (terör, cinayet, rüşvet vb.) tepki gösteriyor.

Z KUŞAĞINA GÖRE BASIN ÖZGÜR DEĞİL

Araştırmaya katılan Z Kuşağının yarısı Türkiye’de basının özgürlüğünün kısıtlandığını düşünüyor. Z Kuşağı Hobilerini Gerçekleştiremiyor Z Kuşağının yüzde 44’ü hobilerine maddi destek bulamazken, sadece yüzde 40’ı hobilerini yapabilecekleri bir zamana sahip olduğunu belirtti.

Z KUŞAĞININ OKULLA İLGİLİ KAFASI KARIŞIK

Araştırma, Z Kuşağının devam zorunluluğu olmasa bile okula gitmek istediğini ortaya koyuyor. Ayrıca Z Kuşağının yüzde 40’ı LGS, YKS gibi sınavlara başka yerlerde hazırlansa bile yine de okulu tercih edeceğini belirtmiştir. Z Kuşağının Sosyal Medya Tercihi Instagram’dan yana Z Kuşağının en çok kullandıkları sosyal medya uygulaması instagram ve snapchat olurken, facebook en az kullanılan sosyal medya uygulaması olmuştur.

SAİT ÇELİK

adsiz-010.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum