Yunaklı pancar  üreticisi dertli!

Yunaklı pancar üreticisi dertli!

Yunaklı pancar üreticileri, isyan ediyor. Ilgın Şeker Fabrikası'nın Yunak'tan yeterince pancar almadığını öne süren pancar üreticileri, alım yapılan kısmın işlemlerinin de çok ağır ilerlediğinden dert yakınıyor

Pancarı tarladan kaldırdıklarını, randevulu pancar alım sisteminin de kendilerine zarar verdiğini aktaran çiftçiler, “Pancarları çıkarıyoruz, aradan 20-25 gün geçtikten sonra sıra bize geliyor. O süre zarfında da pancar kalitesinden kaybediyor. Ilgın Şeker Fabrikası'nda işlemler ağır devam ediyor. Alımlar böyle yavaş olursa, çoğu çiftçi mağdur edecek” dedi.

FABRİKA PANCAR ALIMI ÇOK YAVAŞ!

İYİ Parti Yunak İlçe Başkanı Ali Köker de Yunaklı pancar çiftçilerinin sorunlarını dile getirdi. Çiftçilerin fiyat yükselmesine rağmen pancarda sorunlar yaşadığının altını çizen Köker, Ilgın Şeker Fabrikası'nda randevulu sistemin ağır aksak ilerlediğini, böyle giderse pancar alımlarının taahhüt edilen vakitte bitirilemeyeceğine işaret etti. Köker, “Randevu sisteminin gelmesi ve fabrikada alımların yavaşlaması, çiftçimizi zorluyor. 25 Eylül- 20 Aralık tarihleri arasında Ilgın Şeker Fabrikası tarafından alımlar olacak ve kampanya sürdürülecek. Kampanya normal şartlarda 92 günde bitiyor. Fabrika ise işlemek üzere günlük Yunak'tan 4 bin ton pancar alıyor. Yavaş bir alım var. Kaldı ki alımlar bu hızla devam etse bile alım süresi uzama mecburiyetinde kalıyor. 92 gün değil de 106 günde alım bitmiş duruma gelir. Bu yavaşlık alım süresini en az 2 hafta uzatır. Her geçen gün  pancar çıkartmak, çiftçiler için daha da çekilmez bir hale gelebilir. Fabrikanın kampanya süreci bu yıl çiftçileri üzmüştür” şeklinde konuştu.

BÖYLE GİDERSE ALIM OCAK AYININ SONUNU BULABİLİR

Ilgın Şeker Fabrikası'nın Yunak'tan yeterince pancar almadığını aktaran Köker, konuşması şöyle sürdürdü: “Ilgın Şeker Fabrikası kampanya süreci başlayalı 15 gün oldu, 10 gün boyunca fabrika alım yapmadı. Fabrikanın belirlediği nakliye ücreti 53 TL'den, 43 liraya düşürüldü. Fabrika sadece Yunak'tan değil, hiçbir yerden 9-10 gün boyunca alım yapmadı. Biz, bazı duyumlar alıyoruz. Bazı fabrika yetkilileri, 'Pancar, devletin elinde çürüyeceğine, çiftçinin elinde çürüsün' diyormuş. Bu şekilde devam ederse pancar alımı 2020 yılının Ocak ayının sonunu bile bulabilir. Yunak için belirlenen pancar kotası 400-500 bin ton arasında. Bizim talebimiz pancar alımının artırılması, alımların hızlandırılmasıdır.”

MUHARREM DURSUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum