Yumurtaya ilgi azaldı

Yumurtaya ilgi azaldı

Kurban Bayramı sonrası kırmızı et tüketimindeki artış nedeniyle yumurtaya ilginin azaldığı, üreticide yumurtanın kolisinin büyüklüğüne göre 3,5 liraya kadar gerilediği bildirildi

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Ali Aydoğan, irili ufaklı 150 işletmenin bulunduğu Konya'nın günlük 8-9 milyon adet yumurta üretimiyle sektörde Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden olduğunu söyledi.

Konya'dan Irak başta olmak üzere Libya, İran, Azerbaycan, Türkmenistan ve Gürcistan gibi birçok ülkeye yumurta ihraç edildiğini ifade eden Aydoğan, Türkiye ihracatının yüzde 20-30'unun Konya'dan yapıldığını vurguladı.

Aydoğan, Eylül ayında yumurta fiyatlarında ciddi artış yaşandığını, bir koli yumurtanın perakende satış fiyatının büyüklüğüne göre 10 liraya kadar çıktığını anımsattı.

İhracattaki artışın ve mevsim nedeniyle talep yoğunluğunun Eylül ayında fiyatların çıkışa geçmesine neden olduğunu dile getiren Aydoğan, Kurban Bayramı sonrası ise fiyatların yeniden düşüşe geçtiğini belirtti.

Aydoğan, Kurban Bayramı ile birlikte bir çok eve kırmızı et girdiğini anlatarak, şunları kaydetti:

''Doğal olarak sofralarda yumurta yerine kırmızı et yer almaya başladı. İnsanlar protein kaynağı olarak eti tercih etti. Yine Türkiye ihracatının önemli bir bölümünü oluşturan Irak, İran ve Libya gibi ülkelerde de Kurban Bayramı nedeniyle tüketim azalınca, bu bölgelere ihracat düştü. Kurban Bayramı öncesi haftada 60-70 tırı Konya'dan olmak üzere Türkiye'den 280 tır yumurta ihraç ediliyordu, bayram sonrası ise bu rakam 130 tıra kadar geriledi. Böyle olunca da talepte ciddi düşüş yaşandı, arz fazlası ortaya çıktı ve fiyatlar düşüşe geçti. Yumurtanın kolisi büyüklüğüne göre üreticide 3,5 liraya kadar geriledi. En çok tercih edilen 'anaç yumurta' diye tabir ettiğimiz birinci sınıf yumurtanın kolisi ise üreticide 4,5-5 lira aralığına geriledi. Bir koli yumurtanın perakende satış fiyatı ise büyüklüğüne göre 7-10 lirasında değişiyor. Üretici fiyatlarındaki düşüşün henüz nihai tüketiciye yansımadığını görüyoruz. Önümüzdeki günlerde perakende satış fiyatlarının da düşeceğini tahmin ediyoruz.''

''Zararına satış''

Fiyatların maliyetleri karşılamadığını, zararına satış yaptıklarını bu nedenle Kurban Bayramı etkisinin azalmasıyla üretici fiyatlarında bir miktar artış yaşanabileceğini belirten Aydoğan, ''Eğer fiyatlar bir miktar daha düşerse hayvan çıkışları başlar ve Eylül ayındaki gibi bir durumla karşılaşabiliriz'' dedi.

Aydoğan, Türkiye'de yılda kişi başı ortalama 190, Avrupa ülkelerinde 250, Japonya'da ise 350 yumurta tüketildiğini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.