Konya'da bu kişilerin telefonuna ulaşılamıyor! Kapora alıp kaçtılar

Konya'da bu kişilerin telefonuna ulaşılamıyor! Kapora alıp kaçtılar

Konya'da son günlerde 'Kapora dolandırıcıları' türedi. Sosyal medya üzerinden şehir dışında yaşadıklarını, Konya'da kiralanacak evlerinin olduğunu söyleyen dolandırıcılar; vatandaştan kapora parasını alıp, kayıplara karışıyor.

Konya'da yeni dolandırıcılık hikayelerine imza atılıyor. Şehirde 'kiralık konut' probleminin yaşanması, yeni mağduriyetleri de beraberinde getiriyor. Kapora dolandırıcılığı 'pes artık' dedirttiriyor. Dolandırıcıların kurduğu tezgâha kiralık konut arayan birçok vatandaş düşüyor. Bu oyunun sonu yine pişmanlık ve mağduriyet oluyor. Yetki belgesi bulunmayan, Konya Emlakçılar Odası'na üyeliği olmayan dolandırıcılar, parayı vurup kaçıyor. Olan vatandaşın cebinden çıkan kapora parasına oluyor.

4-1-4.jpg

PARAYI ALIYORLAR TELEFONU KAPATIYORLAR!

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Altınay, bu konuda kendilerine de şikayetlerin geldiğini ifade etti. “Taşınmaz şart yetki belgesi bulunmayan ve oda üyesi olmayan, kapora dolandırıcılığı yapan şahıslar türedi” diyen Başkan Altınay, “Lütfen kimse bu şahıslara kapora parası atmasın” çağrısında bulundu. Altınay, “Geçen gün bir olaya şahit olduk. Dolandırıcının biri 'Biz, şehir dışında yaşıyoruz ama Konya'da iki evimiz var, bunları kiralayacağız' demiş. Evi kiralamak isteyenlerden kapora parası istemiş. Parayı aldıktan sonra telefonunu kapatmış ve kayıplara karışmış. Son günlerde bu tarz şikayetler geliyor bize. Konya Emlakçılar Odası'na üye olan birinden böyle bir yanlış göremezsiniz. Para kaptırdıktan sonra kayıt dışı bu işi yapanları bulmak mümkün olmuyor” şeklinde konuştu.

4-3-sedat-altinay.jpg

HERKES YENİ EV İSTİYOR KİRADA SORUN DEVAM EDİYOR

Konya'da kiralık ev sorununun yaşanmaya devam ettiğine dikkat çeken Başkan Altınay, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya'da yeni konut üretimi eskisi gibi yapılmıyor. Ev tutmak isteyenlerin önceliği ise yeni evler oluyor. Yeni ev bulmak problem ancak eski evlerde aynı sorunlar yaşanmıyor. Yine de Konya'da kiralık konut konusunda sıkıntılar devam ediyor. Mevsim, düğün mevsimi. Önümüzdeki ay öğrenciler gelecek. Kiralık konut fiyatlarında da yükselme yok, stabil seyrediyor. Kira zammında yüzde 25 sınırı uygulaması sona erdi. Şimdi yüzde 65 zam meselesi konuşuluyor. Böyle bir artışı kimse kaldıramaz.”

EMLAKÇIYA KAPORA VERMEDEN ARTIK EV TUTULMUYOR!

Ev kiralarken Konya'da artık eskisi gibi direkt ev sahibi ile muhatap olunmuyor. Şehirde kiralık veya satılık evlerin neredeyse tamamı emlakçı üzerinden kiralanıyor, satılıyor. Ev tutmak isteyen bir kişi, evin kira bedeli kadar da emlakçıya kapora ödüyor. Kapora ödemeden ev tutmak mümkün olmuyor.

KAPORA NEDİR?

Kapora, alıcının almak istediği hizmet veya mal için bir söz niyetine geçen küçük bir ön ödemeye denir. Yani bu kavram sayesinde alıcının ürününüzü veya hizmeti alacağı kesinleştirilir. Alıcı sözleşmeden cayarsa bu kavram cayma parası yerine geçebilir. Bu durum kaporayı verenle alan arasında yapılan anlaşmayla belirlenir. Kapora ödemesi sonrasında ürünün satışını alıcının tüm ücreti ödeyeceği güne kadar durdurursunuz. Yani, bu kavram sayesinde alıcı ürünü kendine ayırır. Böylece evin başkasına satılmasını engellemesi olur. Tüm ücretin ödeneceği günün tarihi alıcı ve satıcı arasında kararlaştırılır.

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.