Yumurta Topuk Ayakkabıyı Yaşatıyor

Yumurta Topuk Ayakkabıyı Yaşatıyor

Samsun’un Çarşamba İlçesinde 1977 yılından itibaren ayakkabı imalatçılığı yapan, bir dönem ilçenin Kunduracılar Odası Başkanlığı’nı da yürüten Mithat Özcan, Çarşamba’nın bir kültürü olan ''yumurta topuk'' olarak bilinen...

Samsun’un Çarşamba İlçesinde 1977 yılından itibaren ayakkabı imalatçılığı yapan, bir dönem ilçenin Kunduracılar Odası Başkanlığı’nı da yürüten Mithat Özcan, Çarşamba’nın bir kültürü olan ''yumurta topuk'' olarak bilinen Çarşamba ayakkabısını imal ediyor, satışını yapıyor, çeşitli dönemlerde de hediye ederek bu kültürü yaşatıyor.

1999 yılının Ocak ayında Çarşamba Kunduracılar Odası Başkanı seçilip 30 Ocak 2014’e kadar bu görevde kalan kunduracı Mithat Özcan, başkanlık dönemi de dâhil olmak üzere ''yumurta topuk'' ya da ''yumurta burun'' olarak bilinen Çarşamba ayakkabısının imalatına ve tanıtımına devam ediyor. "Ayakkabı imalatı benim mesleğim.” diyen ve bu işi çok severek yaptığını söyleyen Mithat Özcan, "1977 yılında çıraklıkla başladığımız bu mesleği 1989 yılında kendi işyerimizin açılışıyla beraber hala sürdürüyoruz. 1999 genel kurul seçimlerinde Çarşamba Ayakkabıcılar Odası Başkanlığına seçilerek son seçime kadar bu görevi yürüttük. Oda başkanlığı dönemimizde kültürümüz olan 'yumurta topuk' ya da 'yumurta burun' olarak bilinen, yüzde yüz deriden ve el yapımı olarak imal ettiğimiz Çarsamba ayakkabısını yaşatmak için mücadele ediyoruz. Çarşamba ayakkabısını Başbakan iken Recep Tayip Erdoğan’a, Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'a, dönemin Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloglu'na, şimdiki Valimiz Hüseyin Aksoy’a, Veysel Eroğlu’na, Sanatçı Coşkun Sabah’a, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’a ve birçok ünlüye hediye ettim." diye konuştu.

TESCİLLİ AYAKKABI

Çarşamba kundurasının, sığır ve keçi derisinden kösele taban üzerine derisinin dikişsiz, tek parça deriden yapıldığının altını çizen kundura imalatçısı Mithat Özcan, imal edilen ayakkabıların sadece Çarşamba’ya has olduğunu belirtirken, kunduralarını Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirdiklerini de kaydetti. Çarşamba ayakkabısının yumuşak deriden yapıldığını ve son derece rahat olduğunu anlatan Kunduracı Özcan, "Suni malzeme kullanmıyoruz. Bu ayakkabılarımız topuğu kırılarak ayni aynı zamanda terlik gibi de kullanılabiliyor. Artık 17 numara Çarşamba ayakkabısı da yaptık.” dedi.

Özcan, "Çoğu kişiler bu ayakkabı üretiminden haberdar fakat gereken değer verilmemekte. Devletin bizim gibi zanaatkâra sahip çıkmasını ve desteklemesini istiyoruz. Böyle giderse üretimi ve satımı konusunda sıkıntılar yaşanırsa ilçemizde bulunan kunduracılar da bu isleri bırakıp farklı alanlara yöneleceklerdir. Biz yetkililerden yapımı ve modeli bize ait olan bu ayakkabıya sahip çıkıp, yeni nesle bu el sanatlarını sevdirip gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmalarını istiyoruz." diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.