Yükümüz ağırlaştı!

Yükümüz ağırlaştı!

Son bir ayda konut elektrik ve doğal gazına yüzde 18, sanayi elektrik ve doğal gazına da yüzde 32,5 zam geldi. Zorlu bir kış geçirecek olan vatandaş ve sanayici, bu ağır yükün altından nasıl kalkacağını düşünüyor

Yüzde 95'i ithal edilen "enerji" sektöründe zam furyası devam ediyor. Kış ayının gelmesi ile birlikte vatandaş kara kara düşünürken, yeni bir zam haberi ile yeniden sarsıldı. Eylül ayında yapılan zammın ardından, elektrik ve doğal gaza bir zam daha geldi. Ekim ayının ilk günü elektriğe ve doğal gaza yüzde 9 zam geldi. Bu oranlarla birlikte son bir ayda elektrik ve doğal gaz konut bazında yüzde 18 zamlanmış oldu. Vatandaşın faturası artık daha da kabarık gelecek. İnsanlar için bu yıl zorlu bir kış dönemi olacak.  Ayrıca bir ağır darbe de sanayicilere vuruldu. Sanayi elektrik ve doğal gazına da zam geldi. Eylül ayında sanayilerin elektrik ve doğal gazına yüzde 14 zam yapılmıştı. Dünden itibaren elektrik ve doğal gaza yüzde 18 buçukluk bir artış daha yapıldı. Böylelikle son bir ay içinde sanayi doğal gaz ve elektriğinde toplamda yüzde 32 buçuk oranında artışa gidildi. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, geçtiğimiz aylarda gazetemize verdiği bir demeçte sanayicilerin zorda olduğunu belirterek, "Zamlar gözden geçirilmeli. Zam, yüksek enflasyona yol açar. Sanayicilerin borcu arttı. Artışlar, sanayicilerin belini iyice bükecek. Rekabet gücü azalacak" demişti.

ZAM HABERLERİ İLE ÜZÜLÜYORUZ

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, Elektrik ve doğalgaza yine zam geldiğini, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nın elektrik tarifesini artırdığını aktardı. "Bugünden geçerli olmak  üzere elektriğe konutlarda yüzde 9, ticarethane ve sanayi tesislerinde yüzde 18 oranında zam yapıldı" diyen  Başkan Yıldırım,  "Zamlar şu süreçte üreticinin belini bükecek. Ülkemiz yaklaşık 3 aydır döviz sebebiyle ciddi bir ekonomik mücadele içinde.  Bu mücadelede en büyük direnişini yine sanayicilerimiz gösteriyor. Bu noktada devletimiz ve stratejik kurumların üreticiye daha fazla destek olması gerekirken, zam haberleri bizleri üzmekte. Şu ekonomik mücadelede doğal gaz ve elektriğe art arda  yapılan zamlar, gerek vatandaşlarımız gerekse sanayi dünyası açısından son derece olumsuz etki oluşturmuştur ve oluşturmaya da devam edecektir. Devletimiz ve hükümetimizden biraz yük hafifletmelerini ve zamların önüne geçmelerini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

ZAM YAPILMAMASI TARAFTARIYIZ

Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONSİAD) Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Aydın, sanayilere yapılan doğal gaz ve elektrik zammı ile ilgili "Biz, böyle bir süreçte hiç bir ürüne zam gelmemesi taraftarıyız" dedi. Zamların Türkiye'den kaynaklı olmadığını, enerjinin ithal edildiği için zamların da mecbur olduğunu dile getiren Başkan Aydın, şunları kaydetti: "İnşallah, bu konu ile ilgili de adımlar atılacaktır. Özellikle bazı sektörler de elektrik ve doğal gaza çok daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Bu iki ürün, sanayiciler için hayati öneme sahip. Artışlardan sanayiciler kısmen de olsa etkilenecek. Sanayicilerin sıkıntıda olduğunu biliyoruz. Arkadaşlarımız zaten faturalarının yüksek geldiğini dile getirmişti."

YENİ ZAMLAR DA YOLDA

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, yapılan zamların değerlendirilecek bir yönünün artık kalmadığını söyledi. Yılbaşına kadar elektrik ve doğal gaza yeni zamların kesintisiz süreceğini aktaran Başkan Dinç, fiyat belirlemelerinin önceki dönemlerde 3 ayda bir yapıldığını son dönemlerde ise bir ayda bir yapıldığını hatırlattı. Türkiye'deki sosyal yaranın büyüdüğünü, vatandaşın alım gücünün azaldığını, işsizliğin ise arttığını kaydeden Dinç, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Rutin bir zam dönemi yaşıyoruz. Bu, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumun bir sonucudur. Doğal gaz ve elektrik dolar üzerinden, ithal temin ediliyor. Fiyat artışının temel sebebi bu. İki tarafı pis bir değnek. Vatandaşın ayakta durması lazım. Vatandaşa çöreklenmek, bütün yükü vatandaşa eklemek doğru olmayan bir yaklaşım. Devletin fiyatları ayarlayabilecek çok kanalı var. Fakirler ve asgari ücret ile geçinenlere faturalar noktasında özel bir uygulama devreye sokulmalıdır."

VATANDAŞ ÇIKIŞ YOLU BULAMIYOR

Vatandaş ise her ürünü zamlı kullanmaktan bıktığını ifade etti. Faturalarının son 1 aydır kabarık geldiğini söyleyen vatandaşlar, kazandıkları paranın giderlerini karşılamaya yetmediğini belirtti. Kendi mevsiminde bile sebze ve meyveyi çok pahalı tükettiklerini aktaran vatandaşlar, "Asıl sıkıntılı günler yeni başlıyor. Yükümüz iyice arttı. Şimdi bir de doğal gaz faturası ödeyeceğiz. Alternatif üretmeye çalışıyoruz fakat bir çıkış yolu bulamıyoruz. Evin ortasına soba kuralım, ailecek hepimiz bir odada yatalım diyeceğiz fakat odun ve kömür fiyatları da uçuşa geçti. Ne yapacağımızı bilemiyoruz, zor durumdayız. Endişeliyiz. Her şey zamlandı, maaşlarımız halâ aynı. Alım gücümüz falan da kalmadı " dedi.  

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum