Yukarı Yenice'de Afrika Ateşine Karşı Büyükbaş Hayvanlara Aşılama Yapıldı

Yukarı Yenice'de Afrika Ateşine Karşı Büyükbaş Hayvanlara Aşılama Yapıldı

Erzurum'da 150'den fazla büyükbaş hayvanın telef olmasına ya da itlafına neden olan Afrika ateşi hastalığının Palandöken ilçesindeki hayvanlara sıçramasını önlemek için Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Yukarı Yenice...

Erzurum'da 150'den fazla büyükbaş hayvanın telef olmasına ya da itlafına neden olan Afrika ateşi hastalığının Palandöken ilçesindeki hayvanlara sıçramasını önlemek için Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Yukarı Yenice köyünde aşılama çalışması yaptı.

Sinek, kene ve sivrisinekle bulaşan hastalıkla mücadele için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışmalarına hız verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, İlçe Tarım Müdürü Metin Yiğit, Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü Dr. Biray Okumuş ile 2 veteriner hekim Yukarı Yenice köyünde aşılama, dezenfeksiyon çalışması yaptı. Köylülere Afrika ateşi hastalığı hakkında Dr. Okumuş bilgi verdi, ardından ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan el broşürleri dağıtıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, söz konusu hastalıkla ilgili olarak etkin bir çalışma sürdüklerini dile getirdi. Akar, Afrika ateşi hastalığının Aziziye ilçesine bağlı köylerde baş gösterdiğini ancak alınan karantina tedbirleri ile söz konusu hastalığın kontrol altına alındığını ifade etti. Besici ve köylülerin hastalık belirtisi görülen hayvanları kendilerine bildirmesini isteyen Akar,"Bu hastalık bildirimi zorunlu bir hastalık. Kesin tedavisi yok. Bu hastalığa yakalanan büyükbaş hayvanlarını itlaf edip ücretinin belli bir kısmını da hak sahiplerine ödüyoruz." diye konuştu.

Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, Afrika ateşi hastalığı görülen köylere sınır olan yerleşim birimlerinde koruyucu amaçlı aşılama ve dezenfeksiyon yaptıklarını kaydetti. İlçelerinde Afrika ateşi hastalığının görülmediğini ancak gereken tedbirleri üst seviyede aldıklarına vurgu yapan Yiğit,"Aziziye sınır köylerdeki büyükbaş hayvanlarda aşılama yapıyoruz. Korucu amaçlı bu çalışma. Ayrıca çiftçi ve besicilere bu hastalığın seyri, bulaşma yolları hakkında bilgi verip, broşür dağıttık. Aziziye'ye sınır olan Yukarı Yenice, Dereboğazı ve Kümbet köylerinde koruyucu çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Hayvanların ateşini ölçüp, onlara bir kullanımlık enjektörler ile koruyucu aşı yapıyoruz." dedi.

PANİĞE GEREK YOK

Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü Dr. Biray Okumuş, Afrika ateşi hastalığıyla mücadelede aşılama ve sinekle mücadelenin zorunlu olduğunu kaydetti. Afrika Ateşi Hastalığı'nın hayvanlarda görüldüğünün ve insanlarda görünmediğine vurgu yapan Okumuş,"Bu hastalıkta paniğe gerek yok. Koruyucu tedbirler alındı.İlimizde bu hastalık insana geçmedi. Sadece bu hastalıkla mücadelede vatandaşların bilinçli olmasını istiyoruz." diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.