Yorgun mermi terörü can yakıyor!

Yorgun mermi terörü can yakıyor!

Türkiye'nin birçok şehrinde ve Konya'da son 9 ayda gelişigüzel ateş edilmesi sonucu meydana gelen 32 olayda 5 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi de yaralandı. Yorgun mermiler yüzünden bazı araçlar da zarar gördü

Türkiye'nin farklı şehirlerinde ve Konya'da silahlanma oranında korkunç bir artış yaşanıyor. Düğünlerde, asker uğurlamalarında ve festivallerde gelişigüzel sıkılan mermiler, bazen ölümle bitebiliyor. Yorgun mermi vakaları ölümle bittiği gibi sakatlıkla da sonuçlanabiliyor. Kolluk kuvvetlerinin tüm uyarılarına ve ağır para cezalarına rağmen bazı magandaların düğünlerde ve asker uğurlamalarında ve diğer eğlencelerde yaşadığı ölçüsüz sevinç bazen yasa dönebiliyor.

OCAK AYINDAN BU YANA 32 VAKA YAŞANDI

Türkiye'de ocak ayından bu yana meydana gelen 32 farklı yorgun mermi vakasında 5 kişini kaybetti, 20 kişi de yaralandı. Bazı mermiler ise araçlarda madde hasara neden oldu. Konya'da da son yıllarda yorgun mermi vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Yorgun mermilerin önemli bir kısmı düğünlerde atılan silahlardan çıkıyor.

adsiz.jpg

SİNSİ BİR ÖLÜM ÇEKİRDEĞİ

Silahtan çıkan mermiler, ateşleyenle uzaktan yakından alakası olmayan, metrelerce uzaklıktaki insanlara isabet ederek yaralanmalarına hatta ölümlerine neden oluyor. 'Yorgun mermi' denilerek küçümsenen sinsi ölüm çekirdeği, çok sayıda kişinin hayatını kararttı. Bugüne kadar yorgun mermi vakalarında hayatını kaybedenlerin yanı sıra sakat kalanlar da oldu.

VAKALARIN EN ÇOK YAŞANDIĞI ŞEHİRLER

Geçtiğimiz günlerde Konya'nın Kadınhanı ilçesinde düzenlenen tahinli pide festivaline katılan 13 yaşındaki İbrahim Talha Altınel'in omzuna yorgun mermi isabet etti. 13 yaşındaki genç olayı ucuz atlattı. 2022 yılında yorgun mermi vakaları en çok Samsun, Sakarya, Şanlıurfa, Gaziantep ve Trabzon’da meydana geldi. Vakalarda yaralanan gözlerini hastanede açtıklarında vücutlarına mermi isabet ettiklerini öğrendi. Kimi ucuz kurtuldu, kimi günlerce süren tedavi sonrası can verdi. Eskilerin kör kurşun dedikleri yorgun mermi Türkiye’de her yıl onlarca kişinin ölümüne sebep oluyor.

YORGUN MERMİ NEDİR?

Hiç bir mermi çekirdeği havada kalmaz. Türkiye’de havaya sıkılan silahlardan ateşlenen mermiler, genellikle 9 mm olur- yer çekiminin etkisiyle dik olarak çıkar ve yer çekiminin etkisiyle yorulur. Jiroskopik hareketi duran mermi takla atarak 50 metre/saniye hızla düşmeye başlar. Bu hızla düşen 8 gram ağırlığındaki bir merminin enerjisi düz kemikleri parçalamaya yetiyor. Kontrolsüz ortamlarda ateşlenen silahlardan çıkan mermiler her yıl onlarca insanın canını alıyor.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum