Yolsuzlukta Açılan Tek Dava Yarın Başlıyor

Yolsuzlukta Açılan Tek Dava Yarın Başlıyor

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında açılan tek davanın görülmesine yarın başlanacak. Fatih Belediyesi’ne yönelik dosya kapsamında 21 sanık yargılanıyor. Yolsuzluk soruşturması kapsamında Fatih Belediyesi’ne yönelik...

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında açılan tek davanın görülmesine yarın başlanacak. Fatih Belediyesi’ne yönelik dosya kapsamında 21 sanık yargılanıyor.

Yolsuzluk soruşturması kapsamında Fatih Belediyesi’ne yönelik bölümüyle ilgili iddianame İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş ve dava açılmıştı. 17 Aralık yolsuzluk operasyonu kapsamından Fatih Belediyesi’ne yönelik 31 şüpheli hakkında ‘rüşvet almak ve vermek’ ve ‘2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununa muhalefet’ suçlarından hazırlanan iddianame İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘usul eksiklikleri var’ gerekçesiyle savcıya iade edilmişti. İddianameyi yeniden düzenleyen savcı Ekrem Aydıner, tekrar mahkemeye gönderdi. Mahkeme bu kez iddianameyi kabul etti ve yolsuzlukla ilgili ilk dava açılmış oldu. Ancak ilk iddianamede 31 şüpheliye yer veren Aydıner, ikinci kez gönderdiği iddianamede şüpheli sayısını 21’e düşürmüştü. Savcı Aydıner ilk iddianamede suçladığı şüpheliler Abdurrahman Özdil, Aktan Arı, Hasan Yılmaz, Mahmut Necmettin Yüksel, Mehmet Yıldız, Mustafa Metin Çetin, Selim Velioğlu, Selim Sümer, Simon Aleksandır Zazadze ile Yeşim Özçelik Yaşarlar hakkında bu kez takipsizlik kararı vermişti.

Savcı Ekrem Aydıner, ilk iddianamesinde yer verdiği 5 suç eylemi ile ilgili iddiasından ikinci iddianamesinde vazgeçti. Savcı, ‘tarihi yapıya usulsüz olarak ruhsat çıkarılması için rüşvet verilmesi’, ‘koruma altında bulanan yeşil alan arazisine inşaat ruhsatı alabilmek için rüşvet verilmesi’, ‘Fatih Belediyesi’nde görevli zabıta memuru Şenol Şirin’e rüşvet verilmesi’, ‘Fatih ilçesinde bulunan Selim Velioğlu’na ait yapıya ruhsat alınması için Aktan Arı, Selim Sümer, Mustafa Metin Çetin ve Mehmet Yıldız’a rüşvet verilmesi’, ‘Mimar Şeyil Özçelik’in Günseli Aybay’a rüşvet vermesi’ suçlamalarına ikinci iddianame de yer vermedi.

Savcı Aydıner, bu eylemlerle ilgili 10 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararında rüşvet anlaşmasına varıldığına, menfaat temin edildiğine, rüşvet ile sahte rapor düzenlendiğine ilişkin yeterli delil bulunmadığını belirtti.

21 SANIK HAKKINDA DAVA AÇILMIŞTI

Savcı Ekrem Aydıner, ilk iddianamesinde yer alan diğer 21 şüphelinin cezalandırılmasını istedi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in kardeşi Sebahattin Demir’in de aralarında bulunduğu 21 şüpheli hakkında 'rüşvet almak ve vermek, 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununa muhalefet' suçlarından 5,5 yıldan 86 yıla kadar değişen oranda hapis cezası istendi.

İddianamede sanık Sebahattin Demir’in evinde aramalar sırasında gaz tabancasına dönüştürülmüş ruhsatsız taşıması yasak silah ele geçirildiği belirtildi. Demir’e ‘ruhsatsız ateşli silah bulundurma ve yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama’ suçlaması yöneltildi.

Savcılık, soruşturmada adı geçen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in aralarında bulunduğu çok sayıda şüpheli hakkında takipsizlik kararı vermişti.

Savcı Celal Kara tarafından Fatih Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada 17 Aralık’ta operasyon yapılmıştı. Operasyonun ardından 10 kişi tutuklanmıştı. Ancak operasyondan bir süre sonra önce dosyaya yeni savcılar görevlendirilmiş sonra da ilk savcı Celal Kara dosyadan alınmıştı. Bir süre sonra da tüm sanıklar tahliye edilmişti. Operasyon nedeniyle çok sayıda savcı ve polisin yerleri değiştirilmişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.