Yolsuzluklar Ve Kriz, İspanya'da Yeni Partiye Desteği Artırdı

Yolsuzluklar Ve Kriz, İspanya'da Yeni Partiye Desteği Artırdı

İspanya Sosyolojik Araştırmalar Merkezi (CIS) merakla beklenen Ekim ayı anketini yayınladı. CIS’ın son anketi, bu sene başında kurulan ve hızla yükselen sol görüşlü Podemos (Yapabiliriz) partisinin, İspanya siyasetinde en büyük 3. parti...

İspanya Sosyolojik Araştırmalar Merkezi (CIS) merakla beklenen Ekim ayı anketini yayınladı.

CIS’ın son anketi, bu sene başında kurulan ve hızla yükselen sol görüşlü Podemos (Yapabiliriz) partisinin, İspanya siyasetinde en büyük 3. parti olarak yerini sağlamlaştırdığını doğruladı.

Ağustos ayı anketinde oy oranı 15,3 civarında çıkan Podemos, şu anda genel seçim olması halinde oyların yüzde 22,5’ini alacak.

Ancak sokaktaki vatandaşın, direk olarak hangi partiye oy vereceğini açıklayanların oranında Podemos, yüzde 17,6 ile birinci parti çıktı.

Bu sonuçlara göre İspanya’nın geleneksel merkez sağ ve merkez solşeklinde kurulu iki partili siyasal sistemi de değişiyor.

CIS’in anketine göre iktidarda bulunan sağ görüşlü Halk Partisi’nin (PP) yüzde 27,5 ve ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) yüzde 23,9 oy alacak.

Sokak anketinde ise PSOE yüzde 14,3 oy oranı ile 2. sıraya yerleşirken, iktidar partisi PP yüzde 11,7 ile 3. sırada kaldı.

“HER YOLSUZLUK HABERI PODEMOS’A YÜZ BINLERCE OY KAZANDIRIYOR”

Ekonomik kriz yüzünden, 20 Kasım 2011’de yapılan erken genel seçimlerde iktidara gelen Halk Partisi, ekonomide düzelme işaretleri görünse bile, yolsuzluk davalarıyla halk nezdinde ciddi güven kaybı yaşıyor.

Halk Partisi’nin yanısıra solcu PSOE’den de bir çok siyasetçinin yolsuzluktan hüküm giymesi İspanyolların büyük tepkisine neden olurken, “eski siyasetçilerin hepsi yozlaşmış” şeklinde bir algı oluşturdu.

El Confidencial gazetesinde yer alan bir habere göre adı açıklanmayan bir PP yöneticisi, “Medyada çıkan her bir yolsuzluk haberi Podemos’a 500 bin veya 1 milyon oy kazandırıyor. Onların seçim kampanyası yapmasına gerek yok çünkü biz yapıyoruz onlar adına. Yapacakları tek şey oturarak gökten bıldırcın inmesini beklemek.” ifadelerini kullanıyor.

Complutense Üniversitesi'nde siyaset bilimi öğretim görevlisi Pablo İglesias (36), 2011'de ortaya çıkan 'Öfkeliler' hareketini siyasete kanalize ederek, sol görüşlü akademisyen, öğrenci ve aktivistlerin desteğiyle Podemos’u Ocak 2014’te kurmuştu.

Tartışma programlarına çıkarak ve sosyal medyayı çok iyi kullanarak aniden parlayan İglesias, ülkedeki 'kast sistemi'ni değiştireceğini iddia ediyor.

Popülist söylemlerinden dolayı eleştirilen Pablo İglesias’ın radikal solcu geçmişi belli kesimlerde endişe meydana getiriyor.

Podemos, ilk sürprizini 25 Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yapmış ve yüzde 8 oy alarak, AP’ye 5 vekil göndermişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.