Azerbaycan Hava Yolları uçağını düşüren "Pantsir" sistemi kısa ve orta menzilli savunmada kullanılıyor
Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşen Azerbaycan Hava Yolları'na (AZAL) ait uçağın, Rus hava savunma sistemlerinin saldırısına maruz kaldığının Azerbaycan yetkililerince doğrulanmasının ardından Rus menşeli kısa ve orta menzilde etkili "Pantsir-S" füze sistemleri gündeme geldi.
Kazakistan, Aktau kenti yakınlarında düşen uçağa ilişkin kronolojiyi paylaştı
AA muhabiri açık kaynaklardan, AZAL uçağına karşı kullanıldığı düşünülen NATO kod adı "SA-22 Greyhound" olan Pantsir hava savunma füze sisteminin özelliklerini derledi.
Pantsir, tekerlekli araca monteli, 3 mürettebatla kullanılabilen, karadan havaya, kısa ve orta menzildeki hava hedeflerine karşı etkili bir hava savunma topçu füze sistemi olarak biliniyor.
Rusya'nın Tula kentindeki KBP Enstrüman Tasarım Bürosunca tasarımına 1990'larda başlanan "Pantsir-S1", Rus "Tunguska M1" kundağı motorlu zırhlı hava savunma sistemlerinin devamı olarak tasarlandı.
"Pantsir-S1", sistemin en çok üretilen baz modeli. Ayrıca, gemiye monte edilebilen versiyonu S1M, M/EM, 75 kilometre hedef tespit, 40 kilometre imha kabiliyetli S2/S2E, SM ve çok soğuk bölgelerde kullanılabilen SA modelleri mevcut.
2012'de envantere giren Pantsir-S1, Suriye'de, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ve Libya'da kullanıldı.
Rusya, Suriye ve Libya dışında Cezayir, Irak, Sırbistan, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ordularının envanterinde "Pantsir-S1" bulunuyor.
Her türlü hava koşulunda kullanılabilen Pantsir'in en bilinen modellerinden biri olan S1 sistemi, üzerine monte edildiği 8×8 "Kamaz" kamyonları sayesinde yüksek hareket kabiliyetine sahip.
Sistemde füze fırlatıcısı, radar aracı ve bir de komuta merkezi bulunuyor.
Hedefleri arasında insansız hava araçları (İHA), seyir füzeleri, havadan karaya füzeler, helikopterler, düşük irtifa ve nispeten düşük hızlardaki uçaklar bulunuyor.
Sistem daha çok askeri üsler, karargahlar, komuta merkezleri, havalimanları, radar ve füze mevzileri gibi kritik askeri tesisleri alçak irtifadan gelen hava saldırılarına karşı korumak için kullanılıyor.
Mobil olması sayesinde cephe hattındaki askeri tesislerin yanı sıra petrol rafinerileri, nükleer santraller, fabrikalar gibi kritik altyapıların hava taarruzlarına karşı korunması, sistemin kullanım amaçlarından.
Sistemin yoğun elektronik harp koşullarında veya çok sayıda yüksek hızdaki hedeflere karşı sınırlamaları olduğu ifade ediliyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.