Konya sanayicisi işçisine sahip çıkıyor mu? Üst düzey olanak iddiası
Suriyelilerin ülkelerine dönüşüyle birlikte Konya’da özellikle işverenler tarafından ‘Bunlar giderse ne yapacağız, işçi bulamayacağız’ söylemleri arttı. Konya’daki birçok ilgili dernek ve STK, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. ‘Konya sanayicisi çalışanına değer vermiyor’ ifadesi de ayrı bir tartışma konusu oldu. Konu ile ilgili Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) Konya Şube Başkanı Abdullah Karabağ, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
KONYA SANAYİSİNDE ASGARİ ÜCRET ALAN İŞÇİ KALMADI
ASRİAD Konya Şube Başkanı Abdullah Karabağ, Konya sanayisinde ve inşaat sektöründe asgari ücret alan işçinin olmadığına dikkat çekti. Konya’da çok modern üretim tesislerinin olduğunu, işverenin işçisine tüm imkânları sağladığını dile getiren Başkan Karabağ, “Konya sanayicileri ‘elemanına para vermiyor’ eleştirilerine katılmıyoruz. İş dünyasında işçilerimiz için bir rakam belirlenir ve ona göre ödeme yapılır. Konya sanayicisi ve inşaat sektörü temsilcileri işçisine üst düzey hizmet ve olanak sağlıyor. Konya sanayicisi gerçekten çalışanına sahip çıkıyor. Bu sebeple Konya’da inşaat ve sanayi konusunda profesyonel işler yapılıyor” şeklinde konuştu.
ÜLKEMİZE İTHAL İŞÇİ GETİRMELİYİZ
‘Suriyeli ve Afgan işçiler olmazsa Konya’da birçok sektör çöker’ söylemleriyle ilgili de konuşan Başkan Karabağ, daha sonra şunları kaydetti: “Konya’da şu an için memleketine dönen Suriyeli sayısı 2 bin civarında. İleriki dönemde bu sayının daha da artacağını öngörüyoruz. Onların gidişiyle birlikte iş alanlarında işçi sıkıntısı yaşanabilir. Ancak tedbirlerin alınacağına inanıyoruz. İthal işçi konusunda adımlar atılacaktır. Çocuklarımız için hepimiz masa başı iş istiyoruz. Bizim çocuklarımız tabi ki okusun. Vasıfsız işçi noktasında atılacak adım ithal işçi getirmektir. Dubai gibi ülkelerde Hindistan’dan işçiler getiriliyor. Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu ülkelerden AR-GE çalışmaları yapılarak ülkemize ithal işçi getirilebilir. Bugün Konya’da birçok sektörde çalışan Suriyeli ve Afganlar var. 10 yıldır ülkemizdeler ve profesyonelleştiler. Bugün Konya’da çalışan bir Suriyeli kardeşimiz ülkesine döndüğünde müteahhit olarak iş yapacak. Birçok vasıfsız eleman iş dünyasında kendi iş yerlerini açacaklar. Bu bir güzellik. 10 yıldan uzun süredir Türkiye’deler ve gerçekten profesyonelleştiler.”
Kaynak:Emre Özgül
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.